Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Eten en Voeding 10 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Uit eten met kleine kinderen: 12 tips om het te laten slagen

Het is zo gezellig om eens lekker uit eten te gaan met het hele gezin. Bovendien is het een perfecte manier om een speciale gelegenheid te vieren. Maar gezellig uit eten met kleine kinderen, is niet altijd even makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat het toch een geslaagd etentje buiten de deur wordt? Geen paniek, met de volgende tips en aandachtspunten kom je een heel eind.

1. Uit eten met kleine kinderen: ga zo vroeg mogelijk

Ga vroeg naar het restaurant, zeker als er niet gereserveerd is. Door er vroeg te zijn, kun je nog makkelijk een fijn plekje uitkiezen. Bovendien is je kind bijvoorbeeld om half zes een stuk minder vermoeid en ligt dit waarschijnlijk dichter bij zijn normale ritme voor het avondeten, dan dat jullie om acht uur ergens gaan eten. Reken daar ook nog bij op dat het waarschijnlijk relatief rustiger is omdat de meeste mensen wel later uit eten gaan door werk of andere verplichtingen, en je weet wat je te doen staat.

2. Ga samen buiten zitten

Als het kan natuurlijk, en we te maken hebben met lekker weer. De voordelen van buiten op het terrasje eten in plaats van binnen in de eetzaal:

– Eten dat op de grond valt, is niet een enorm drama in vergelijking met wanneer het op de net geboende restaurantvloer terecht komt
– Geschreeuw van je kind wordt overstemt door ander lawaai buiten, zoals auto’s die voorbij rijden
– Daarnaast gebeuren er ook genoeg dingen buiten en kunnen jullie ongegeneerd ‘mensen kijken’ waardoor je kind automatisch iets meer vermaak en afleiding heeft

3. Neem van tevoren het menu door

Vermijd de kans op gekibbel of getreuzel aan tafel op het moment dat er een gerecht moet worden uitgekozen. Het voordeel van de digitale tijd waarin we leven, is dat de meeste restaurants en eettentjes hun menu ook online hebben staan. Kies van tevoren dus samen even uit wat jullie gaan eten.

4. Neem snacks mee voor onderweg

Neem kleine snacks mee om je kind even zoet te houden onderweg. Er zit natuurlijk behoorlijk wat tijd tussen jullie klaarmaken, uit huis vertrekken en het moment dat jullie het eten daadwerkelijk opgediend krijgen. Door je kind onderweg vast een kleine snack te geven zoals wat rauwkost, houd je hem zoet. Het wachten op eten is toch een stuk vervelender op een erg lege maag.

LEES OOK: Samen eten is lekker en leuk

5. Neem iets mee waarmee je kind zich kan vermaken

Denk aan kleurboeken, leesboeken en vooruit; dat mobieltje of een tablet mag ook tevoorschijn gehaald worden om hem of haar een spelletje te laten spelen. Het draait allemaal om afleiding en vermaak.

6. Speel samen spelletjes aan tafel

Vermaakt je kind zich niet langer met een kleurboek of spelletje op de tablet? Dan kunnen jullie natuurlijk ook leuk samen een spelletje spelen. Denk aan: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Wedden dat het wachten op eten zo voor jullie allebei een stuk minder lang duurt?

7. Neem een extra setje kleding mee

Dit is vooral voor de kleinere kinderen handig. Of als je weet dat je kind soms nog best wat vlekken kan maken. Met een setje extra kleding is zo’n ongelukje gauw opgelost.

8. Ga even wandelen

Dit kan makkelijk als er een andere volwassene bij is die jullie plekje bezet houdt. Bovendien heeft samen wandelen nog meer voordelen volgens onderzoek, lees er hier meer over.

LEES OOK: 5 trucjes voor goede tafelmanieren

9. Goede tafelmanieren leren

Restaurantbezoeken en uit eten gaan zijn de ideale gelegenheden om je kind net iets meer etiquette mee te geven.

10. Toetje

Het is een tikkeltje gemeen, maar maak je kind lekker met het toetje. Beloof dat hij of zij een toetje mag bij goed gedrag en als er genoeg gegeten is.

11. Maak er een kort etentje van

Als het even kan, is het het best voor het geduld van je kind als het niet een volledig driegangendiner wordt. Beperk het bijvoorbeeld tot het hoofdgerecht en eventueel het toetje dat we zonet noemden. Of zorg ervoor dat het etentje niet langer duurt dan bijvoorbeeld 1,5 uur.

12. Fooi geven

Het is natuurlijk altijd aan jezelf of je wel of niet een fooi geeft. Maar merk je dat het personeel een beetje z’n handen vol heeft aan jullie? En jullie extra van dienst is om ervoor te zorgen dat je kind het naar z’n zin heeft, kan er wel een kleine fooi vanaf toch?

Druk gedrag? Anders eten helpt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Momtastic

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.