Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid 3 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: smartphonegebruik onder jongeren kan mogelijk zorgen voor afname van sommige hersenfuncties

Ondanks alle voordelen horen er helaas ook nadelen bij smartphonegebruik, zoals social media verslaving en cyberpesten. Uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat het simpelweg staren naar het scherm van een smartphone effect heeft op bepaalde hersenfuncties bij adolescenten.

Specifieker: smartphonegebruik kam volgens het onderzoek mogelijk zorgen voor een afname van sommige hersenfuncties. Het Zwitserse Tropical and Public Health instituut heeft vastgesteld dat de radiogolven en straling bij smartphonegebruik ervoor zorgen dat het geheugen van het brein minder presteert.

Het onderzoek is gepubliceerd in het journal Environmental Health Perspectives en het journal Environmental International. Hiervoor werden zo’n 700 adolescenten tussen de 12 en 17 jaar oud, gedurende een jaar in de gaten gehouden. Er werd bij hen onderzoek gedaan naar de invloed van de straling op een aantal hersenfuncties.

Wat blijkt? De straling die van smartphones afkomt, remt de groei en ontwikkeling van de geheugenfuncties in het brein. De delen van het brein die aangetast worden, hebben vooral invloed op het voorstellingsvermogen, de fantasie en associaties leggen. Het is als het ware lastiger om dingen van vroeger te herinneren en voor je te zien. Omdat de ontwikkeling zo geremd wordt, wordt herinneringen ophalen lastiger. Hoe meer het brein wordt blootgesteld aan deze radiogolven, hoe meer de ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties beperkt wordt en vice versa.

LEES OOK: Een kwart van de 13-jarigen is bijziend, mogelijk door smartphones

Smartphones kunnen niet zonder straling

Een mobieltje moet radiosignalen/straling uitzenden om een verbinding te blijven houden met andere apparaten. Deze straling is dus noodzakelijk, maar tegelijkertijd mogelijk ook schadelijk voor ons. Al schrijven de onderzoekers dat het niet concreet duidelijk is hoe het brein uiteindelijk reageert op de straling.

Maar wat kun je er dan aan doen om de straling zoveel mogelijk te beperken? Gelukkig hebben de onderzoekers daar een antwoord op. Martin Röösli, co-auteur van het onderzoek, stelt: ‘Potentiële schade aan de hersenen kan zoveel mogelijk beperkt worden door gebruik te maken van een koptelefoon of de telefoon op luidspreker te zetten tijdens het bellen. Doe dit vooral als het mobieltje minder bereik heeft op het netwerk en z’n maximale capaciteiten gebruikt.’

De effecten blijken uit het onderzoek vooral te merken bij het bellen. Dit omdat het vooral invloed heeft op de rechterhelft van de hersenen. Veel mensen houden hun mobiel bij hun rechteroor als ze bellen. Bij het sturen van berichtjes, spelletjes spelen en surfen online zijn de effecten minder goed vast te stellen, dan bij bellen, aldus de onderzoekers. Al betekent dit natuurlijk niet dat er helemaal geen straling vrijkomt bij deze activiteiten.

LEES OOK: Zo houd jij je kind gezond in deze digitale wereld (deel 1)

Smartphonegebruik met mate

Het gebruik van mobieltjes met een internet abonnement en social media is onlosmakelijk met ons leven – en dat van onze kinderen – verbonden. Het is inmiddels dus niet meer mogelijk om dit totaal uit het leven van je kind te bannen. Al is het maar omdat het ze ook voorbereidt op de toekomst waarin er steeds meer digitalisering plaatsvindt. Toch kun je als ouder ook voldoende meegeven in de opvoeding om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Volg het advies van de onderzoekers op en las zoveel mogelijk smartphone-vrije momenten in voor je kind.

Kanttekening
Bij het onderzoek is wel de kanttekening te plaatsen dat het mogelijke effect dat bepaalde hersenfuncties vertraagd worden niet eenduidig vaststaat. De resultaten zijn niet groot genoeg, waardoor er nog verder onderzoek gedaan zal moeten worden. Er zijn nog niet genoeg bewijzen van de effecten. Hierdoor is er nog niet eenduiding vastgesteld wat de concrete effecten van straling zijn op de hersenfuncties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Swiss Tropical and Public Health InstituteEnvironmental Health Perspectives

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.