Famme.nl
Famme.nl Ouders 5 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die niemand je vertelt over een kleuter opvoeden

Hier op de redactie krijgen we ze regelmatig binnen: opvoedboeken. Vol informatie over hoe je een lief, schattig, beschaafd en in de pas lopend kind krijgt. En sommige mensen slagen daar heel aardig in. Voor wie nog wel wat hulp kan gebruiken, vijf dingen die niemand je vertelt over het opvoeden van een kleuter. Daar heeft iedereen wat aan, of je nu wel of geen opvoedboekjes gebruikt.

Een kleuter opvoeden is soms een hele uitdaging, ze hebben een sterkte eigen wil en zoeken graag de grenzen op. Maar wist je deze dingen ook al over je kleuter?

Een kleuter opvoeden

Handig om te weten als je voor deze soms lastige taak staat.

1. Kleuters hebben geen gevoel voor tijd

Iedereen die wel eens heeft staan roepen ‘we moeten NU gaan’ weet: kleuters snappen het hele idee van tijd niet. Wat je misschien nog niet wist is dat hun hersenen hier nog niet in zijn ontwikkeld. Daardoor kunnen ze niet net als volwassenen (nou ja, de meeste dan) hun tijd managen. Dat het écht niet uitkomt om midden in de supermarkt te gaan huilen voor wat drinken, snappen ze op deze leeftijd gewoonweg niet.

Dingen zeggen als ‘we vertrekken over vijf minuten’, betekent bij een kleuter: oke, we gaan NU nog niet. En dat ze dan langer dan vijf minuten willen spelen is een logisch gevolg. Je kunt dit oplossen door meer in volgorde te praten (eerst dit, dan dit, dan zus, dan zo, etc), maar grote kans dat ze dit pas gaan oppikken als ze iets ouder zijn.

2. De wereld draait om macht

Doe eens een stapje terug en kijk door de ogen van je kind. Ze hebben natuurlijk weinig te zeggen over wat ze doen: eten, waar en wanneer ze ergens heengaan enzovoort. Ouders hebben hier de natuurlijke macht en controle. Wat kan een kleuter wel controleren? De kleren die hij aan trekt, het eten wat ze ook echt eten, of en wanneer ze het toilet gebruiken en wanneer ze in slaap vallen. Precies de punten waar jij vaak gedoe hebt met je kind.

Dit is de periode waarin je kind leert om besluiten te maken. Geef je kind zoveel mogelijk de controle. Dus als je kind moeilijk doet over aankleden, vraag dan welke schoen ze eerst aan wil trekken. En als ze een moeilijke eter is, zorg dan dat er altijd iets op het bord ligt wat ze lekker vindt. Je kind opties geven, natuurlijk geen bergen, zal ervoor zorgen dat ze het gevoel heeft dat ze controle heeft over de situatie. Als je opvoeden als een machtsspelletje ziet, waarin jij de meerdere bent, zal je naarmate de jaren vorderen steeds meer je best moeten doen om te ‘winnen’. Je kind zal dan telkens willen discussiëren over wat hij mag doen en wat hij van je wil.

3. Geluk komt niet van proberen om je kind gelukkig te maken

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar kleuter voelen zich het gelukkigst als ze zich veilig voelen. Als je kind even niet blij is, ben je al snel geneigd om alles te doen zodat hij weer blij wordt. Door je kleuter te helpen bij tegenslagen laat je hem zien dat dit erbij hoort en dat dit niet erg is.

4. Ze moeten leren vallen en opstaan

Natuurlijk wil je het perfecte plaatje voor je kinderen, eentje zonder bumpy road. Maar opgroeien gaat hier juist over, tegenslagen zorgen ervoor dat je kind flexibel wordt. Een kind komt niet vooruit als het geen fouten kan maken: vallen en opstaan!

5. De kwaliteiten die ons nu gek maken, wil je later juist hebben

Je kinds onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, passie, doorzettingsvermogen en zelfs koppigheid kunnen je gek maken. Door dit soort dingen ben jij te laat op afspraken en lijkt het alsof je kind niet naar je luistert. Vergeet niet dat hier ook iets goeds in zit. Dit zijn de eigenschappen die je kleuter nodig heeft om in de toekomst succesvol te worden!

Lees ook:

8 Redenen waarom kleuters echt ge-wel-dig zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.