Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 3 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik de kinderen ziek melden op school en ze meenemen op vakantie?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Suzie (40) haar dilemma voor: “Zal ik de kinderen ziek melden op school en ze meenemen op vakantie?”

“Oh, wat ben ik toe aan een weekje vakantie. Gewoon zon, zee, strand en lekker veel dutjes. Zeker na het slechte voorjaar met alleen maar regen, kunnen we binnen ons gezin wel wat ontspanning en zon gebruiken. Het lijkt me dan ook heerlijk om er met z’n vieren even tussenuit te gaan en eigenlijk wil ik daarmee niet wachten tot de zomervakantie begint.

Dure reizen

Ik keek van de week even naar vliegreizen in de zomervakantie en ik wist niet wat ik zag. De prijzen zijn enorm hoog! Voor een gezin van vier personen betaal je zo €5000 voor een weekje naar de zon, dat is toch niet normaal meer? Een maand eerder, in juni, zouden we met zijn vieren voor ‘maar’ €3000 weg kunnen, dat is nog al een verschil. Het zette mij dan ook aan het denken: zal ik de kinderen ziek melden?

Door de mand vallen

Hoe vaak komt het voor dat twee kinderen uit hetzelfde gezin een week ziek zijn? De één steekt de ander aan, best logisch. Toch? Als we aan niemand vertellen dat we op vakantie gaan, hoe groot is dan de kans dat we in de problemen komen? Wel ben ik bang dat de kinderen, en wijzelf, drie tinten bruiner terugkomen en dan alsnog door de mand vallen. Natuurlijk kan ik ook zeggen dat we die week, tijdens het ziek zijn, veel tijd in de tuin hebben doorgebracht. Dan moet het natuurlijk wel die week zonnig in Nederland zijn geweest.

Wat te doen?

Mijn man zegt dat we het gewoon moeten doen. Het scheelt bijna de helft. De kinderen vinden het ook wel een leuk idee, lekker op vakantie als de rest op school zit. Ik twijfel. Het lijkt me heerlijk om aankomende week een last-minute te boeken en direct naar de zon te vertrekken, maar ik heb geen zin in problemen met de school of een leerplichtambtenaar. Wat zullen we doen: de kinderen ziek melden op school en ze meenemen op vakantie met het risico dat we door de mand vallen, of dit risico niet nemen?”

Ellen’s man was alcoholist: ‘ik vertelde mijn dochter dat papa een ziekte had die alcoholisme heet.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.