Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 14 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn puberdochter spijbelt veel, wat moet ik doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Deborah (42) haar dilemma voor: “Mijn puberdochter spijbelt veel. Wat moet ik doen?”

“Mijn oudste dochter Noa is 14 jaar en zit in de derde klas van de middelbare school. De eerste twee jaar gingen hartstikke goed, ze haalde goede cijfers, had leuke vrienden en kon goed meekomen. Helaas merk ik nu ze in het derde jaar zit dat daar verandering in is gekomen. De klas is voor de helft anders, met name andere meiden, en sinds een paar maanden spijbelt ze opeens veel.

Belletje van de mentor

Aan het begin had ik dat natuurlijk niet door, totdat ik werd gebeld door haar mentor. Hij vertelde dat ze al meerdere keren lessen had gemist, die zeker wel verplicht waren. Daar schrok ik van, ik had geen idee. Ik ben die dag gelijk met haar gaan praten. Ze vertelde toen uiteindelijk dat ze inderdaad een paar lessen had gemist, maar dat het niks voorstelde.

Volgens haar waren de lessen niet boeiend, leerde ze er niks en liet de docent hen toch vooral hun eigen gang gaan. Ook al zou dit waar zijn, ze is gewoon leerplichtig, dus vind ik spijbelen nooit goed. Ik heb toen duidelijk tegen haar gezegd dat ik dit niet meer wil hebben en dat als ik merkte dat ze dit nog een keer doet, ze zeker straf krijgt.

Huisarrest

Hoewel ze het er niet mee eens was, beloofde ze dat ze het niet meer zou doen. Totdat ik, eigenlijk per toeval, erachter kwam dat ze het nog een keer had gedaan. Mijn man en ik gaven haar toen huisarrest en nog een keer een preek over waarom spijbelen niet oké is. Met als een gevolg een boze puberdochter, maar ik had haar gewaarschuwd.

Net wanneer ik dacht dat ze het niet meer deed, hoorde ik van mijn jongste dochter van 12 jaar dat ze Noa weg had zien lopen bij school met vriendinnen, terwijl ze nog geen vrij had. Nadat ik dat had gecheckt, en het inderdaad waar bleek, hebben we haar thuis weer straf gegeven, deze keer moest ze haar telefoon inleveren.

Zorgen maken

Wat we ook doen, met haar praten of haar straf geven: het lijkt gewoon niet te werken. Het besef is er niet, en dat baart mij zorgen. Wat als ze straks van school wordt gestuurd omdat ze zoveel spijbelt? Ik denk ook dat dat nieuwe vriendinnengroepje van haar hiermee te maken heeft. Sinds ze met hen omgaat, gebeurt het spijbelen. Dat is natuurlijk geen excuus, maar wel opvallend.

Ik weet niet zo goed meer wat ik moet doen. Zijn er andere ouders die dit hebben meegemaakt en mij tips kunnen geven? Ik weet dat ze een puber is en misschien nog niet van alles de gevolgen inziet, maar toch hoop ik haar wat verstand bij te brengen.”

Mijn puber vertoont opstandig gedrag. Wat moet ik doen? Gezins- en relatietherapeut geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.