Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 29 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn zoon maakt moeilijk contact met anderen, kan ik me hiermee bemoeien of niet?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Daimy (39) haar dilemma voor: “Mijn zoon is net zeven geworden en zit in een nieuwe klas. Hij vindt contact maken met anderen moeilijk en lastig, en heeft daarom geen vriendjes. Kan ik me hiermee bemoeien of niet?”

“Onze zoon van net zeven jaar zit sinds het nieuwe schooljaar in groep drie. Dat is een samengestelde klas van alle groepen een en twee van het jaar daarvoor. Dit betekent dat alle kleuterklassen met elkaar gemixt zijn en zo zijn er een paar nieuwe groepen drie ontstaan. En dat is dus de groep waar hij tot en met groep acht in zal zitten. In de kleuterklas had hij een paar vriendjes en vriendinnetjes, maar hij is met slechts een van die kinderen in de nieuwe klas terecht gekomen.

Moeilijk contact maken met andere kinderen

We merken dat hij erg leunt op dat ene vriendje en dat hij het erg lastig vindt om nieuwe contacten te maken in de klas. Nou zijn er best een paar kinderen die hem aardig lijken, maar erop afstappen durft hij niet. Hij wil het wel, maar vindt het enorm spannend. Hij vindt sowieso alles spannend, laat staan contact maken met kinderen die hij niet kent. Wij vinden dit weer lastig, want we willen natuurlijk graag dat hij zich goed voelt en gezien voelt in de klas. Even geleden hebben we het aangekaart bij de juf. Ook zij ziet dat hij op sociaal vlak lastig mee komt. Ze zet zich wel in voor hem en heeft ondertussen de verschillende groepjes in de klas weer gewisseld. Nu zit hij dan ook aan tafel bij een groepje kinderen die, net als hij, wat rustiger zijn. In de hoop dat hij daarmee contact kan leggen.

Dat is natuurlijk superlief van haar en heel erg fijn dat ze zo meedenkt. Maar eigenlijk wil ik onze zoon ook een handje helpen. Door bijvoorbeeld speelafspraakjes voor hem te maken met kinderen uit de klas. Of zelf af te spreken met verschillende ouders en hun kind uit de klas, zodat er een soort van ‘blind speeldate’ ontstaat. Ik weet niet of dit zal helpen, maar het steunt hem misschien in het contact maken met anderen. Nu zit ik wel een beetje met een dilemma, want mijn man vindt dit eigenlijk te ver gaan. Die vindt dat hij zelf contacten moet leggen zonder dat er een bepaalde druk op zit.

Dilemma: kan ik me hiermee bemoeien of niet?

Ook ik vind niet dat er druk op moet zitten, maar ik vind het wel belangrijk dat hij zich staande weet te houden in de klas. En dat gaan toch net wat makkelijker met een paar vriendjes in de buurt. Dus, mijn dilemma is: is het ok om me een beetje te bemoeien met mijn zoontje en het maken van vrienden of leg ik zo (onbewust) te veel druk erop voor hem?”

Dilemma: ‘Kan ik van mijn puber eisen dat hij meehelpt in het huishouden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.