Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 10 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn zoon verplichten om voor zijn B-diploma te gaan?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Rieneke (39) haar dilemma voor: “Moet ik mijn zoon verplichten om voor zijn B-diploma te gaan met zwemles?”

“Mijn zoon is 7 jaar en is bezig om zijn A-diploma te halen met zwemles. Hij is er al een tijdje mee bezig en dat is niet voor niks. Simpel gezegd is hij gewoon absoluut geen waterrat. Elke week opnieuw is het weer drama als hij naar zwemles moet, dan is hij chagrijnig en prikkelbaar. Hij heeft er gewoon niks mee en houdt er niet van om te zwemmen.

Zo gegroeid

Hoe dit komt, weet ik echt niet. Hij heeft geen vervelende gebeurtenis meegemaakt met zwemles of met water in het algemeen, het is gewoon zo gegroeid. Onze oudste zoon van 9 had dit probleem absoluut niet, die vond het niet erg om naar zwemles te gaan. Hoe vaak we ook uitleggen aan onze zoon waarom zwemles belangrijk is, hij wil het niet aannemen.

Nu komt het A-diploma eindelijk bijna in zicht en daar zijn we dan ook erg blij mee. Hij moet het nog wel halen, maar daar maken we ons niet zo druk om. Hij kan op zich gewoon prima zwemmen, dat is het probleem ook niet. Wij vinden het logisch dat hij na zijn A-diploma ook voor zijn B-diploma gaat, net als zijn broer, omdat we het belangrijk vinden dat hij nog meer leert in en rondom het water.

Wel of niet verplichten?

Alleen als we het met hem daarover hebben, dan doet hij zo moeilijk, hij wil het absoluut niet meer. Hoewel we eerst voet bij stuk hielden, gaan we nu toch steeds meer twijfelen. Als hij er echt zo ongelukkig van wordt, moeten we hem dan wel verplichten? We vinden zwemveiligheid heel belangrijk, maar met zijn A-diploma heeft hij al wel de basis te pakken. Is dat misschien niet genoeg?

We vinden het een lastig dilemma. Het kwam eerst niet eens bij ons op om onze kinderen niet voor hun B-diploma te laten gaan, dat vonden we normaal en een logische vervolgstap op hun eerste diploma. Maar we zijn die wekelijkse strijd met onze zoon ook wel aardig zat en vragen ons nu af of hij aan alleen diploma A niet genoeg heeft? Dus moeten we onze zoon verplichten om voor zijn B-diploma te gaan?”

Katy’s dochter heeft watervrees: ‘Ze durft bijna het water niet in tijdens zwemles’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.