Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 21 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Stop ik met de was doen voor mijn tiener (15) of ruim ik het zelf maar weer op?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Daniëlle (44) haar dilemma voor: “Mijn tiener is ondertussen vijftien jaar en laat zijn was letterlijk overal slingeren. Een grote ergernis bij mij, maar als ik het niet opruim, gebeurt er dus niks. Dus is mijn dilemma: blijf ik de was doen voor de tiener of stop ik er gewoon mee tot hij niets schoons meer heeft?”

“Toen mijn zoontje een jaar of twee was vond hij het geweldig om mee te helpen met de was. Eerst alle was uit de wasmand in de wasmachine en dan voor het raampje kijken wanneer het water kwam. Wanneer er sop verscheen, vond hij het helemaal geweldig en als de trommel draaide, klapte hij van plezier in zijn handjes. Toen hij wat ouder werd bracht hij zelf altijd vol trots zijn was naar het washok en gooide het netjes in de wasmand. Dit heeft hij netjes gedaan tot hij een jaar of tien werd.

Ik weet niet precies wat er toen veranderd is, maar kennelijk vond de tiener het niet meer nodig om zijn was in de wasmand te gooien. Vaak vond ik het terug precies naast de mand, hoe krijg je het voor elkaar denk ik dan. Ook lag het vaak ergens voor de deur van het washok. Honderden keren heb ik er wat van gezegd en gevraagd of hij zijn was op z’n minst tot in het washok wil brengen. Als de moeite om het ín de wasmand te gooien zo groot is, wil ik dat wel voor hem doen. Tenminste, dat was tot een paar weken geleden.

De badkamer ligt bezaaid met vuile was

Sinds kort lijkt het hem allemaal namelijk niet meer te boeien, want in zijn kamer vind ik vaak zijn sporttas terug met sportkleding erin van een paar dagen terug. Je wil niet weten wat een stank er uit die tas komt op het moment dat ik ‘m open rits. Ook liggen er door z’n hele kamer vieze sokken en shirts. De badkamer ligt bezaaid met gebruikte handdoeken en onderbroeken en de tiener kleedt zich ook nog eens meerdere keren per dag om. Dus ik weet ook niet goed meer wat was is en wat nog wel een keer gedragen kan worden. Je snapt dat deze ontploffing van was een grote ergernis is bij mij en de rest van het gezin.

De andere kinderen en de man en ik moeten natuurlijk ook gewoon de diezelfde badkamer zijn. Om nou te manoeuvreren tussen de gebruikte onderbroeken en handdoeken van de tiener, dat zien we niet zo zitten. Zijn twee oudere zussen gooien die spullen dan ook regelmatig in zijn kamer, wat weer zorgt voor een hoop onrust en ruzies. Ik snap de meiden wel, maar het is niet de oplossing natuurlijk. Nu vraag ik me af of er wel een oplossing voor is of dat het misschien een stoere ‘het-boeit-me-allemaal-niet’ houding is van een vijftienjarige.

Dilemma: blijf ik de was voor hem doen of stop ik ermee?

Mijn dilemma is dat ik niet zo goed weet of ik zijn was maar moet blijven opruimen voor hem of het op z’n beloop te laten. Dat laatste zal ervoor zorgen dat hij op een gegeven moment geen schone sportkleding en ondergoed meer heeft. Dat gaat natuurlijk voor gedoe zorgen. Ik kan het ook blijven opruimen en wassen voor hem, maar ik merk dat ik er steeds vaker geïrriteerd door raak. Misschien helpt het om me erbij neer te leggen dat dit even de situatie is en dat ik het maar blijf doen voor hem. Wat zouden andere ouders doen in dit geval?”

Dilemma: ‘Mijn kind (8) wil op geen enkele sport, moet ik dit accepteren of kan ik hem dwingen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.