Redactie
Redactie Ouders 29 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

6 x dingen die wij nog van onze kinderen kunnen leren

Niemand heeft ooit gezegd dat volwassen mensen het allemaal goed doen. Want eerlijk gezegd is dat lang niet altijd zo. Er zijn dan ook nog best veel dingen die wij nog van kinderen kunnen leren.

Keuzes maak je zelf, waardoor sommige situaties knap lastig blijken te zijn. Die relatie is toch niet helemaal wat je ervan had verwacht. Of die ‘droombaan’ die, achteraf gezien, vies tegen viel. Best ingewikkeld soms. Dat volwassen leven.

Zes dingen die wij van onze kinderen kunnen leren

We houden ons te veel met anderen bezig. En dan vooral met wat anderen van ons denken. Kinderen bedillen echter niet, de godganse dag. Ze maken het zichzelf gemakkelijk. En daar kunnen wij nog wat van leren. Zie hieronder: zes dingen die volwassenen compleet anders doen dan kinderen.

1. Stop met het steeds maar hunkeren niet iets nieuws

Geef een kind een stuk papier of lees voor de honderdste keer hetzelfde verhaal voor; kinderen hoor je niet klagen. Ze zijn gelukkig met de kleine dingen in het leven. Volwassenen daarentegen willen altijd meer. Zo zijn we opzoek naar de laatste places to be, hebben we eigenlijk ieder jaar een nieuwe laptop nodig en creëren we lijsten aan vakantiebestemmingen in ons hoofd.

2. Wees niet te obsessed met je lichaam en houd er een zo normaal mogelijke relatie met eten op na

Kinderen eten wanneer ze honger hebben en stoppen wanneer ze vol zitten. Hoeveel calorieën er in 150 gram aardappelen zitten, interesseert ze niet.

3. Raak gewoon een keer verveeld en geniet ervan!

De generatie van nu heeft het drukker dan ooit. We vinden het fijn, maar tegelijkertijd ook veel. We klagen dat we het rustiger aan willen doen. En als we het dan daadwerkelijk rustig aan doen, raken we verveeld. Kinderen zijn een ster in ‘niets doen’. Of ze zich schuldig voelen? Welnee! Waarom zouden ze? Ze vinden vanzelf wel weer iets om zichzelf mee bezig te houden. Het wordt hoog tijd om opzoek te gaan naar de balans tussen werk en ontspanning. Zen…

4. Zeg je ouders dat je van ze houdt

Waar je als puber het liefst niets met je ouders te maken wil hebben en het vaak echt niet cool is om je moeder een kus te geven, barst je als kind van warmte en liefde. Als we eenmaal volwassen zijn vergeten we nog weleens een blijk van waardering richting onze eigen ouders te geven.

5. Ga voor de volle honderd procent

Het klinkt weinig ongeloofwaardig als we zeggen dat kinderen meer gedreven zijn dan hun ouders. Volwassenen mogen best eens een voorbeeld nemen aan de hoeveelheid aandacht die kinderen besteden aan het eigengemaakte barbiehuis huis of de zelfontworpen treinbaan. Relax a little, doe niet alles tegelijk. Als je iets doet, doe het dan goed!

6. Wees altijd eerlijk

Dat kinderen geen schaamte kennen en echt alles zeggen wat ze denken, kan behoorlijk gênante situaties opleveren. Maar is het niet nog gênanter als we op latere leeftijd nog steeds niet alles durven te zeggen wat we denken? Of zinnen zo te verpakken dat ze niet als ‘kwetsend’ worden gezien. Grow up! Als ouder moet je het goede voorbeeld geven en wordt eerlijkheid, ook door onze kinderen, zeer gewaardeerd.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.