Famme.nl
Famme.nl Vrije Tijd 28 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Diversiteit in Disney’s ‘Enchanto’: geen prinsessen maar wél een gezellige Colombiaanse familie

Welke kinderen zijn er niet opgegroeid met Disney films? De romantiek en tragedie uit sprookjes zoals Sneeuwwitje, Doornroosje en Assepoester staan in ons geheugen gegrift. Ook toen had je al minder ‘traditionele’ hoofdrolspelers zoals Pocahontas, Mulan en Aladdin.

Disney houdt van diversiteit en geeft dit, vooral in de modernere films, een grote hoofdrol.

Enchanto

Disney’s nieuwste film? Enchanto!

Een gezellige Colombiaanse familie

Enchanto is alweer de 60ste film van Disney en hij gaat niet over prinsessen, maar over een ‘redelijk’ normale, Zuid-Amerikaanse familie. Waarom zeggen we redelijk normaal? Iedereen uit deze kleurrijke familie bezit een bijzondere gave, behalve hoofdrolspeelster Mirabel.

Op de website van bioscoop Pathé is het volgende over de film te lezen: ‘Encanto is het verhaal van een buitengewone familie die in een magisch huis woont dat verscholen ligt in de bergen van Colombia. Dit huis staat in een levendige stad, op een wonderbaarlijke en kleurrijke plek genaamd Encanto. Mirabel is een gewone 15-jarige die worstelt om haar plaats in de familie te vinden.’

‘In de film heeft elk kind in het gezin de magische kracht van de Encanto, in de vorm van een unieke gave zoals super- of geneeskrachten, behalve Mirabel. Maar wanneer ze ontdekt dat de magie rondom de Encanto in gevaar is, besluit Mirabel dat zij, de enige gewone Madrigal, misschien wel de laatste hoop van haar uitzonderlijke familie is.’

Diversiteit

Een aantal jaar geleden verscheen de film Moana, een moderne Disney film die door critici goed werd ontvangen. Prinses Moana heeft namelijk geen ‘perfect figuur’ zoals vele andere prinsessen wel hebben. Ze ziet er realistisch uit en heeft sterke feministische trekjes. Een fictief personage zoals Moana is een realistisch rolmodel voor veel jonge meiden en dat is ook een van de redenen waarom de film zo populair is (los van alle meezing-muziek).

Misschien ken jij deze film wel als Vaiana en dat klopt! Mocht je in de war zijn over welke film we het nu hebben: Moana en Vaiana zijn precies hetzelfde. Het is alleen in enkele Europese landen niet mogelijk om de film Moana te noemen door rechten die bepaalde bedrijven hebben op de naam. Vandaar dat de naam in sommige landen vervangen is door Vaiana.

In de bioscoop

Zoek je nog een leuk uitje met je kinderen? De film Enchanto is nu te zien in de bioscoop.

Dit artikel verscheen eerder op Beautify.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.