Redactie
Redactie Opvoeden 28 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

U zeggen tegen ouderen, leren onze kinderen het nog?

Opa en oma aanspreken met U lijkt steeds meer verleden tijd. Nog maar 13% van de grootouders wil dat hun kleinkinderen hen vousvoyeren zoals dat mooi heet. Gelukkig maar, want je kind U leren zeggen is helemaal niet meer zo makkelijk.

Seniorenorganisatie ANBO deed onderzoek naar het tutoyeren van opa’s en oma’s. Wat bleek; 67 procent van de opa’s en oma’s vindt het prima als ze door hun kleinkinderen met ‘je’ wordt aangesproken.

U leren zeggen

Vind jij het zelf belangrijk dat je kind tegen volwassenen en/of senioren U zegt, dan kan het best een uitdaging zijn om je kind dit bij te brengen. Want zo vanzelfsprekend als het vroeger was voor kinderen om bepaalde mensen met U aan te spreken, is het allang niet meer. Niet alleen willen de meeste grootouders tegenwoordig dus bij voorkeur met ‘je’ aangesproken worden, ook hun vrienden, de meester of juf van je kind en de bejaarde buurvrouw vindt ‘je’  in plaats van U vaak prima.

Goede voorbeeld

Ook geven wij ouders steeds minder het goede voorbeeld. Kinderen nemen veel van ons over, ook het taalgebruik en hoe vaak zeggen wij zelf nog U tegen iemand? In elk geval veel minder vaak dan in onze jeugd. Toch is het goede voorbeeld geven volgens experts nog steeds de beste manier om kinderen U te leren zeggen. Hoe consequenter en vaker jij U zegt tegen andere volwassenen, hoe groter de kans dat je kind dit vanzelf overneemt.

Respect

Gaat het mis ondanks jouw instructies? Word dan niet boos op je kind. Het is tenslotte geen teken van disrespect maar gewoon een foutje. Benadruk liever goed gedrag en complimenteer je kind als hij tegen een ouder iemand keurig ‘Dank u wel!’ zegt. En blijft het lastig voor je kind; troost je. Waarschijnlijk maken de meeste ouderen zich er niet druk om. Respect zit hem tenslotte niet alleen in een woordje als U, maar nog veel meer in de manier waarop iets wordt gezegd of gevraagd.

Onderzoek toont aan: oma’s houden meer van hun kleinkinderen (dan van jou!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.