Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

8x simpele dingen die je kind gelukkig maken (en het kost niks!)

Kinderen staan erom bekend honderdduizend verschillende behoeftes te hebben die dagelijks vervuld moeten worden, op ieder moment van de dag. Maar zijn kinderen wel écht zo lastig om gelukkig te maken, of is het eigenlijk simpeler dan we denken? Deze acht dingen heeft een kind nodig om gelukkig te zijn.

En dat zit hem niet in kamers vol speelgoed hebben.

Acht dingen die kinderen gelukkig te maken.

Eigenlijk valt het best mee en zijn het vooral de simpele dingen die ertoe doen.

Affectie en relaties met anderen

Waar kinderen vanaf de geboorte al het meest gelukkig van worden, is affectie van hun ouders en relaties opbouwen met anderen. Ze hebben het letterlijk nodig om te overleven. Een liefdevolle relatie met de ouders of verzorgers is de belangrijkste, die ook de basis vormt om op een goede manier relaties te kunnen opbouwen met anderen. Even later zullen kinderen ook veel geluk halen uit vriendschappen en momenten met leeftijdsgenootjes.

Spelen

Kinderen leren door te spelen. Ze zoeken dus instinctief speelmomenten op, zelfs in saaie situaties waar niks te doen lijkt te zijn. Leg dus niet alleen nadruk op leren en sportclubjes, maar ook véél nadruk op het spelen. Zowel binnenshuis als buiten de deur. Dat verhoogt de geluksbeleving van een kind ongetwijfeld, en je kunt natuurlijk ook leermomenten in het spelen verwerven.

Emoties benoemen en begrijpen

Ieder kind heeft wel eens een driftbui, is boos of mega verdrietig. Het klinkt misschien raar, maar je kunt dit soort momenten omzetten in een positief leermoment en mogelijkheid om te groeien voor je kind. Door de emoties van je kind op een liefdevolle manier te benoemen, help je je kind zichzelf te begrijpen en verder te kunnen. Zo blijft je kind niet in de negatieve emotie zitten, maar kan het snel verwerkt worden en kan je kind weer positieve emoties voelen.

Complimenten voor het proberen

Kinderen dagen zichzelf dagelijks ontzettend uit, met dingen die ze nog nooit eerder hebben gedaan of waarvan ze weten dat het ze moeite kost. Voor kinderen is er dan ook niks fijner dan complimenten krijgen van hun ouders en omgeving voor het proberen en hun inzet, in plaats van het eindresultaat.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Eigenlijk zijn kinderen op sommige vlakken net kleine volwassenen. Ze willen maar al te graag een gevoel van verantwoordelijkheid ervaren, en kunnen doen wat jij ook doet. Door simpele taakjes op hun niveau aangereikt te krijgen, voelen ze zich belangrijk en zinvol, en het vergroot hun gevoel van zelfvertrouwen.

Risico’s nemen

Kinderen vinden het heerlijk riskante dingen te ondernemen. Dat klimrek lijkt voor jou misschien eng en te groot voor je kind, maar ze zijn leniger en sterker dan we vaak denken. Door je kind het gewoon eens onder toezicht te laten proberen, zal je zien dat de kans groot is dat het gewoon lukt of je kind een heel eind komt. En dat geeft ook een ontzettend boost voor het zelfvertrouwen.

Gelukkige ouders en een liefdevol gezin

Wat is er nu beter voor een kind dan opgroeien in een liefdevol gezin? Hiermee legt een kind de basis voor de rest van zijn leven, en leert wat ‘normaal’ is. Het doet een kind dus goed om geen getuige te zijn van heftige ruzies en discussies. Kinderen kunnen hierdoor namelijk ook stress ervaren. Door getuige te zijn van een liefdevolle relatie tussen beide ouders en naar de kinderen toe, zal een kind een gevoel van warmte en veiligheid ervaren in zijn thuis.

Voorspelbaarheid

Wist je dat kinderen gestresst en geirriteerd kunnen raken als ze nooit weten wat ze kunnen verwachten? Kinderen vinden het heerlijk vooraf te weten wat er gaat gebeuren. Met nieuwe dingen kun je dat dus uitgebreid van tevoren vertellen, en een vast ritme met etenstijd en bedtijd geeft de meeste kinderen ook veel rust.

Deze 3 simpele (dagelijkse) dingen zorgen voor gelukkige kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.