Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 24 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

DIY met de kids: 6x vogelvoerhangers voor in de tuin maken

Met af en toe een dagje sneeuw en vele frisse dagen is het nu toch echt winter in ons land. De meeste dieren houden een winterslaap, maar kleine vogeltjes zien we druk heen en weer vliegen op zoek naar wat lekkers tussen de lege takken van planten en bomen. Om ze de winter door te helpen kun je deze leuke vogelvoerhangers maken!

Help die mussen, koolmeesjes, roodborstjes en pimpelmeesjes een handje door vogelvoerhangers in de tuin te hangen. Daar kunnen ze lekker van smikkelen terwijl de kids lekker naar ze kunnen kijken. En het allerleukste is natuurlijk om die vogelvoerhangers zelf te maken met je kinderen.

Zo maak je zelf vogelvoerhangers

Zo zitten de vogels er ook warm bij deze winter.

Snelle vogelvoerhangers met appel of pinda’s

Snijd een appel in kleine stukjes en rijg hier met naald en draad een touwtje door, doe hetzelfde met de doppinda’s. Hang de hangers op in de tuin, op een hoge plek waar vogels rustig kunnen smikkelen.

Vetfiguurtjes maken

Laat je kind een paar deegvormpjes uitkiezen die hij mooi vindt, bijvoorbeeld een hartje of ster, en leg deze apart samen met vershoudfolie en een kleine satéprikker. Smelt in een koekenpan (frituur)vet op een laag pitje en voeg als het helemaal vloeibaar is dezelfde hoeveelheid zaden en pitten toe. Laat het mengsel even afkoelen en schenk het dan in een deegvorm waar een stuk vershoudfolie in ligt. Druk het mengsel zoveel mogelijk aan en vul tot aan de rand. Prik als het vet wat gestold is een satéprikker in de vorm zodat je hier later een touw door kan rijgen. Verwijder de prikker, de vershoudfolie en het deegvormpje als het vet compleet gestold is en versier je tuin met deze vetfiguurtjes.

Zaden op een lege wc-rol

Verzamel wat lege wc-rollen, een pot pindakaas en vogelvoer of verschillende soorten zaden. Smeer de wc-rol helemaal in met een laag pindakaas en rol deze door de zaden zodat ‘ie aan alle kanten voorzien is van vogelzaad. Rijg er een stuk touw doorheen en hang ‘m op in de tuin waar katten er niet bij kunnen. Hetzelfde kan je doen met bijvoorbeeld een dennenappel, als je geen karton in de tuin wilt hangen.

Snoephuisje voor vogels

Van een leeg pak melk maak je in no time een voederhuisje voor kleine vogeltjes. Zet het pak rechtop, zorg dat het schoon en droog is vanbinnen en snijd er aan de voorzijde, onderaan een opening uit, groot genoeg voor kleine vogeltjes. Vul de opening met vogelvoer. Bevestig een stokje onder de opening, waar vogels op kunnen zitten en maak een gat aan de achterkant waarmee je het voederhuisje kan ophangen aan bijvoorbeeld de schutting of muur. Eventueel kan je het huisje naar wens versieren.

Lege sinaasappels

Snijd sinaasappels doormidden en pers ze uit, verwijder met een mesje of lepel het overtollige vruchtvlees aan de binnenkant. Rijg dan met naald en draad touw door de sinaasappelhelften zodat je ze op kan hangen. Heb je dat gedaan? Vul de halve sinaasappels vervolgens met vogelzaden en hang de hangers op.

Vogelvoer in een lege fles

Maak een lege plastic fles helemaal schoon en maak bovenin en onderin aan de voor- en achterzijde twee gaten. Let op: de gaten moeten schuin boven elkaar zitten, zodat je er het uiteinde van een pollepel doorheen kan steken. De lepel moet iets lager hangen dan de steel. Het gat bij de lepel mag ook iets groter zijn. Vul vervolgens de fles met vogelzaad tot ‘ie bijna vol zit. Als je het goed hebt gedaan, zal je zien dat er wat zaadjes uit vallen in de lepel. Hier kunnen vogels lekker van eten en als het op is, valt er vanzelf weer nieuw zaad op.

Lees ook:

8 Geniale Ikea hacks voor de kinderkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.