Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 25 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

6 constructieve manieren voor kinderen om hun boosheid te uiten

Ieder mens is weleens boos, je kind dus ook. Alleen moeten kinderen soms nog leren om op een goede manier met hun boosheid om te gaan. Met dingen gooien of je broertje slaan verstaan de meeste ouders daar namelijk niet onder. Om ze (en jullie) te helpen, vertellen wij je zes constructieve manieren voor kinderen om hun boosheid te uiten.

Boos zijn is dus heel normaal, je wil je kind daarom misschien leren dat hij recht heeft op die gevoelens. Tegelijkertijd wil je ook dat hij verantwoordelijk leert te zijn voor hoe hij omgaat met die gevoelens. Heeft hij daar moeite mee? Leer je kind dan deze constructieve manieren waarop je kind kan omgaan met boosheid.

Manieren om boosheid te uiten

Voor ieder kind werkt weer iets anders, misschien duurt het daarom even voordat jouw kind een fijne manier voor zichzelf gevonden heeft om zijn boosheid kwijt te kunnen. Deze zes manieren kan hij in zijn zoektocht proberen.

1. Bewegen

Als volwassene herken je het misschien wel: als je boos bent en je frustraties kwijt moet, is het heel lekker om even te gaan sporten. Nu hoef je je kind natuurlijk niet de sportschool in te sturen, maar je kind even laten dansen of touwtjespringen wanneer hij boos is, kan helpen. Laat je kind vooral doen wat hij zelf wil doen. Het zal voor heel wat afleiding zorgen en het laat hem focussen op iets constructiefs waarin hij zijn energie kwijt kan.

2. Muziek

Een paar van de beste melodieën zijn geboren uit een paar intense frustraties en andere gevoelens. Kan jouw kind een instrument bespelen? Dan is het geen slecht idee om je kind zijn gitaar, drumstel of keyboard te geven als hij boos is. Een mooie manier om je gevoelens te uiten.

3. Kunst

Het kan voor kinderen lastig zijn om hun woede in woorden over te brengen, maar soms kunnen ze wel tekeningen gebruiken om zichzelf te uiten. Moedig je kind aan om de woede en zijn gevoelens uit te drukken op papier en laat hem op die manier uitleggen waarom hij zich zo voelt.

4. Lezen

Lezen is een goede manier om even te ontsnappen aan alles om je heen. Als je kind van lezen houdt, kun je hem zijn favoriete boek overhandigen om even lekker rustig te gaan lezen en even bij te komen. Grote kans dat de woede snel zakt.

5. Dagboek

Als je kind al goed kan schrijven, kan een dagboek ook een goede optie zijn. Voor sommige kinderen is het heerlijk om je gevoelens van je af te schrijven. Een dagboek is dan een plek waar ze al hun gedachtes veilig kwijt kunnen.

6. Ga naar buiten

Even een frisse neus halen kan wonderen doen, dat herken je misschien ook wel van jezelf. Even spelen in de tuin of steppen voor het huis en je kind komt waarschijnlijk snel weer tot rust.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.