Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Advies van de redactie: ‘Moet mijn dochter (4 jaar) de computer leren gebruiken?’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: moet mijn dochter van vier leren om een computer te gebruiken?

De vraag

‘Mijn dochter van vier zit sinds kort op school. Ik merkte dat ze op school tegenwoordig veel meer digitaal doen dan vroeger. Thuis zit mijn dochter echter nooit achter de computer of iPad. Ze heeft hier dus totaal geen ervaring mee en ik ben bang dat ze daardoor moeite zal hebben om mee te komen met de rest van de klas. Moet ik haar thuis laten oefenen met een computer zodat ze leert die te gebruiken?’

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

Advies van de redactie

Kinderen groeien tegenwoordig op met laptops, tablets en smartphones. De meesten leren dit spelenderwijs; door zonder remmingen uit te proberen en bij elkaar te kijken hoe alles werkt. Ze leren dit zo vliegensvlug dat er vaak weinig of geen instructie nodig is. Ook kinderen die thuis nog niet veel achter de computer hebben gezeten, hebben hier geen problemen mee op school.

Voor het basisonderwijs zijn veel oefenprogramma’s beschikbaar waar leerkrachten erg blij mee zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kinderen heel individueel spellingsoefeningen te laten doen met de woorden waar zij problemen mee hebben. Ook voor het automatiseren van lezen of rekenen zijn veel goede programma’s ontwikkeld. De leerkracht kan precies bijhouden welke oefeningen gedaan zijn en de computer biedt herhaling en uitleg aan, indien nodig. Kinderen leren vanzelf de computer besturen en ze helpen elkaar wanneer er iets niet duidelijk is. De leerkracht geeft hulp net als bij elke andere les.

Steeds breder ingezet

In de midden- en bovenbouw wordt de computer steeds breder ingezet. Op veel scholen maken kinderen een powerpoint over een bepaald onderwerp en presenteren dit aan de rest van de klas. De leerkracht begeleidt dit en kinderen leren vlot hoe alles werkt.

Het schoolbord is ook al lang geen krijtbord meer maar een groot digitaal schoolbord: het digibord. Dit grote computerscherm geeft de leerkracht enorm veel extra mogelijkheden bij de lessen. Moderne methodes hebben een digibord-instructie en de leerkracht kan gebruik maken van alles wat internet te bieden heeft. Dat is ondertussen enorm veel, ook speciaal voor kinderen op de basisschool!

Maak je geen zorgen om je dochter want zij zal het allemaal gaan leren. Het is niet nodig om haar thuis voor te bereiden.

‘Mijn dochters gaan in de vakantie drie weken naar hun vader, hoe overleef ik dat?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.