Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Christel: ‘Mijn dochter (16) mag van mij niet naar Chersonissos op vakantie’

Er komt een moment, dan moet je ze loslaten. Maar wat is dat moment? Waarschijnlijk is dat voor iedere ouder anders. Dat merkt ook Christel, want alle zestienjarige vriendinnen van haar dochter mogen deze zomer op vakantie naar Chersonissos. Maar zelf vindt ze haar dochter daar nog te jong voor.

“Mijn dochter zit volop in de puberteit, feestjes, jongens, altijd te laat thuis en nooit huiswerk maken. Noem de clichés maar op en ik kan ze afvinken. Nu is het allemaal nog wel binnen de perken hoor, ze is niet volledig losgeslagen, maar ze hunkert wel steeds meer naar vrijheid.

Niet zo streng

Natuurlijk begrijp ik dat als ouder, zelf ben ik ook jong geweest, maar toch vind ik het lastig. Steeds opnieuw probeer ik de afweging te maken of ze er wel écht al aan toe is. Een feestje tot 03.00 uur ‘s nachts? Een wijntje? Het liefst ben ik niet té streng, omdat ik wil voorkomen dat ze dingen stiekem gaat doen achter mijn rug om.

Nu kwam ze echter een paar maanden geleden plotseling met het idee om samen met haar vriendinnen een weekje op vakantie te gaan deze zomer. ‘Leuk!’, zei ik. ‘Waar willen jullie heen?’ Naïef als ik misschien ben verwachtte ik zoiets te horen als Texel of Terschelling. Dus toen ze vrolijk ‘Chersonissos!’ riep, was ik even stil.

Chersonissos?

Direct begonnen de radartjes bij mij te draaien. Chersonissos? Wat vind ik daar eigenlijk van? Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik het eigenlijk maar helemaal niets vond. Een vakantie in Zeeland of op de Wadden, daar kon ik nog mee leven. Maar helemaal met het vliegtuig naar Griekenland? Nee, dat zag ik niet zitten.

Niet in de laatste plaats omdat het natuurlijk een enorme partyplek is. Ik snap dat ze op deze leeftijd naar een feestje willen, maar ik ben bang dat het op zo’n plek al snel uit de hand loopt. Mocht er iets mis gaan met alcohol bijvoorbeeld, dan kan ik er niet binnen een paar uurtjes zijn. Oké, ze reizen wel via een reisorganisatie speciaal voor jongeren, dus er is wel iets van begeleiding aanwezig in Chersonissos zelf, maar dat is minimaal.  Samen met mijn man besloot ik dus dat mijn dochter niet naar Chesonissos mag.

Natuurlijk was ze het daar zelf niet mee eens. Daar komt bij dat al haar vriendinnen wel mogen. Dat maakte het voor mij nog moeilijker om nee te zeggen. Toch heb ik voet bij stuk gehouden en inmiddels hebben haar vriendinnen dus zonder haar een vakantie naar Chersonissos geboekt. Ergens voel ik me heel schuldig, maar aan de andere kant zou ik me anders onverantwoordelijk voelen.

Mijn dochter is natuurlijk boos, en als protest wil ze ook niet met ons mee op vakantie naar Frankrijk. Soms twijfel ik nog steeds of ik haar toch niet moet laten gaan, maar als er iets zou gebeuren, dan zou ik het mezelf nooit vergeven.”

Moeder vertelt: ‘waarom ik niet de beste vriendin van mijn kinderen wil zijn.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.