Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 20 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De beste series en films voor elf- en twaalfjarigen op Netflix

Eerst is er Buurman & Buurman, dan zijn het De Boefjes, dan is het Lego Masters en dan wordt het opeens lastig televisie kijken. Je kind is een verse tiener, en raakt steeds meer geïnteresseerd in programma’s die het leven vanuit een volwassen perspectief bekijken. Maar voor veel van dit soort programma’s is een elf- of twaalfjarige weer net iets te jong. Welke programma’s zijn dan wel geschikte kijktips?

De kijktips uit onderstaand lijstje bieden nog een fijn voordeel voor elf- en twaalfjarigen: sommige loodsen je pre-puber door de eerste lastige stadia van de adolescentie heen.

Netflix series voor een 11- of 12-jarige

Vroeger, toen de gemiddelde ouder van nu een pre-puber was, was er maar een beperkt aanbod van leuke films en series. Je moest het doen met het aanbod van lineaire televisie.

Dat is nu wel anders. Netflix, Videoland, NLZiet, Disney+, PrimeVideo, Discovery+, Pathé Thuis, Apple TV, YouTube Premium, HBO Plus, ESPN Compleet, GCN+, HBO Max en NPO Plus. Het is maar een greep uit de zogenoemde streaming video on demand. Deze streamingdiensten, afgetrapt door Netflix en Internet TV, begonnen ooit als voordelig alternatief met als grootste voordeel dat je zelf kunt bepalen wat je wanneer kijkt. Inmiddels zijn ze verworden tot de nieuwe standaard. Dat maakt het voor je pre-puber – en voor de rest van het gezin – een stuk makkelijker. Zeker met dit lijstje met zeven kijktips voor je elf- of twaalfjarige.

1. Fuller House

In de jaren negentig was Full House een wereldwijde kijkcijferhit. Inmiddels zijn de schattige blonde meisjes van toen – DJ, haar zus Stephanie en huisvriendin Kimmy –  ouder, wonen ze samen en hebben ze zelf kinderen. Samen beleven ze een hoop Tanner-avonturen, die erg vermakelijk zijn voor het hele gezin. Oké, de humor is voor de volwassenen onder ons misschien niet meer zo goed als toen, maar de nostalgie maakt een hoop goed.

2. Dunya & Desie

Oké, nog meer nostalgie, maar Dunya & Desie is en blijft gewoon een hele leuke serie voor een pre-puber. Deze dramaserie over de twee hartsvriendinnen Dunya en Desie uit Amsterdam-Noord behandelt allerlei puber-problemen. Ideaal, want zo kan je elf- of twaalfjarige alvast weten wat ‘ie vooral niet moet doen.

3. Is it cake?

Lego Masters, Domino Challenge en Blow Up zijn prima vermaak voor het hele gezin. Maar we kunnen ons voorstellen dat een pre-puber de grapjes van Ruben Nicolai wat kinderachtig vindt (sorry, Ruben). Daarom tippen we Is it cake? Tijdens deze kookwedstrijd moeten deelnemers taarten maken die precies lijken op alledaagse objecten.

4. The Baby Sitters Club

Had je in onze tijd de Sisterhood of the Traveling Pants (die overigens is te zien op Prime Video), op Netflix kan je elf- of twaalfjarige kind nu genieten van the Baby Sitters Club. Deze serie gaat over een groep vriendinnen die een oppasbureau begint. En hé, is oppassen niet een typische activiteit waar je tijdens je pre-puberjaren mee begint?

5. Yes day

Een moeder en een vader die meestal nee zeggen, besluiten ja te zeggen tegen de gekste wensen van hun kinderen – met een paar basisregels – op een superdag vol avontuur. Deze film maakt je pre-puber meteen vrolijk.

6. The Floor is Lava

In deze spelshow nemen teams het tegen elkaar op in kamers vol met lava. Ze springen van stoelen, hangen aan gordijnen en slingeren aan kroonluchters. Deze show staat stijf van de spanning en sensatie en geldt als een goede kijktip én dopamine-kick voor je elf- of twaalfjarige.

7. Surviving Summer

Was vorig jaar nog Outer Banks de hit van de zomer, wedden dat Surviving Summer dat dit jaar is? Het verhaal is vrij standaard, maar dat maakt voor jou pre-puber niets uit. De rebelse tiener Summer wordt in New York van school gestuurd en verbannen naar Australië. Daar maakt ze kennis met de surfcultuur en met Ari Gibson, een typische surf dude die het stadse meisje een goede spiegel voorhoudt.

Lui ouderschap in een film: waarom deze jeugdfilm leerzaam is voor jong en oud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.