Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 7 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Rianne: ‘Mijn dochter (6) ontwikkelde een eetstoornis na de scheiding’

Evy (6) at altijd alles wat Rianne voor haar klaarmaakte. Groenten en fruit, eigenlijk alles ging erin. Ook probeerde ze vaak nieuwe dingen uit. Toen Rianne ging scheiden, veranderde dit allemaal.

“Ik schrok enorm toen de dokter een eetstoornis constateerde”, vertelt Rianne aan J/M Ouders.

Scheiding

“Evy was altijd al een gevoelig meisje, het verbaasde me daarom ook niet dat ze het moeilijk had met de scheiding. Ze werd heel stil en teruggetrokken en begon steeds minder te eten. Eerst dacht ik dat het een fase was en probeerde daarom ook geen eten te forceren.

Al snel bleek dat naarmate de dagen en weken verstreken, Evy steeds meer eten weigerde. Geen fruit, geen crackers, geen avondeten. Zelfs de pizza liet ze staan. Toen Evy daadwerkelijk gewicht begon te verliezen, trok ik aan de bel.

Eetstoornis

Ik ben met haar naar de huisarts gegaan en vertelde dat Evy vrijwel al haar eten liet staan en afviel. Ik schrok enorm toen de dokter een eetstoornis constateerde. Volgens hem was dit ontstaan door de stress van de scheiding.

Er ging van alles door me heen. Ik moest Evy helpen over haar eetstoornis heen te komen en tegelijkertijd liep ik rond met een enorm schuldgevoel. Het voelde alsof ik haar dit aangedaan had door te scheiden.

Praten over gevoelens

Ik begon zelfs te twijfelen aan de keuzes die ik gemaakt had. Was het wel verstandig om te scheiden? Is scheiden niet een hele egoïstische optie? Evy startte een behandeling bij een kinderpsycholoog en ondertussen probeerde ik ook meer te praten met haar over gevoelens en verdriet.

De kinderpsycholoog legde uit dat kinderen een eetstoornis kunnen ontwikkelen na een stressvolle of traumatische gebeurtenis. Samen leerden we over emoties praten en opnieuw een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Op mijn hoede

Zelf ben ik ook in therapie gegaan om mijn schuldgevoel en de scheiding te verwerken. Ik heb geen spijt van de scheiding en zie in dat ik een goede keuze heb gemaakt. Evy en ik zaten niet in een veilige omgeving bij mijn ex.

Met Evy gaat het nu sinds een paar maanden een stuk beter. Ze eet weer met de pot mee en ze lijkt over haar eetstoornis heen te zijn. We hebben geleerd om met elkaar te praten over gevoelens en emoties. Op dat vlak heb ik zeker een sterkere band gekregen met Evy. Natuurlijk moet ik wel op mijn hoede blijven en opletten dat ze geen terugval krijgt.”

Ilse (31): ‘Mijn eetstoornis heeft m’n gezin kapot gemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.