Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma School 7 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Van vakantie terug naar school: 5x tips voor een soepele overgang

Heeft je kind moeite om na de vakantie terug naar school te gaan? In dit artikel geven we een aantal tips voor een soepele overgang.

Het ene kind heeft er meer last van dan het andere. Na een vakantie is het voor sommige jongens en meiden best even schakelen. Vooral kinderen die wat (hoog)sensitiever zijn kunnen gevoelig zijn voor deze verandering.

Soepele overgang van vakantie terug naar school

Wat kun je als ouder doen om deze overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken? Wij geven een aantal tips!

1. Duidelijkheid creëren

Allereerst is het heel belangrijk om duidelijkheid te creëren. Wanneer je kind nog niet heel bewust is van dagen en tijden, kan zo’n overgang van thuis naar school als erg onverwachts voelen. Probeer dan ook zo duidelijk mogelijk te zijn tegenover je kind. Maak bijvoorbeeld samen een kalender die af te strepen is. Op deze manier wordt het veel inzichtelijker wanneer hij of zij weer naar school moet.

2. Ga het gesprek aan

Bespreek met je kind duidelijk dat de vakantie bijna afgelopen is en er weer schooldagen aankomen. Wat betekent dit? Hoe ziet zo’n schooldag er ook alweer uit? Blijf met je kind hierover communiceren. Ook is het goed om na die eerste dagen vaker in te checken bij je kind en in gesprek te gaan. Hoe voelt hij of zij zich? En wat is er nodig?

3. Voorbereiding

Bereid de overgang goed voor. Dit kan betekenen dat je in de dagen voorafgaand aan de eerste schooldag al wat voorbereidingen treft samen met je kind. Ga bijvoorbeeld samen wat eten en drinken halen voor in de pauzes en leg de avond van te voren kleding klaar. Zo zorg je ook weer voor duidelijkheid en structuur.

4. Behoefte

Luister goed naar de behoeftes van je zoon of dochter. Wat helpt hem of haar om gemakkelijker te schakelen? Heeft je kind behoefte aan wat meer rust? Even een momentje voor zichzelf? Extra knuffels of nabijheid? Probeer hier zo goed mogelijk op in te spelen als ouder.

5. Ontspanning

Zo’n eerste dag of week na een vakantie kan intens voelen voor sommige kinderen. Ook als je kind minder schakeltijd nodig lijkt te hebben, kan het ongemerkt toch meer met ze doen. De drukte in de klas, de juffen en meesters, het ritme met slapen en de structuur zorgt voor nieuwe prikkels. Probeer hier in de eerste dagen rekening mee te houden. Plan in die eerste schoolweek niet teveel activiteiten naast school, zodat er voldoende tijd is om weer te wennen aan het ritme en te ontspannen.

Wat als je kind niet naar school wil? Dit kun je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.