Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 10 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Terug naar school: met deze tips zal de overgang soepel verlopen

Je zit met je hoofd waarschijnlijk nog in zomerse sferen, maar time flies when you’re having fun. Voor je het weet is de zomervakantie voorbij en gaan je kids terug naar school. Voor sommigen hangt de vlag die dag uit; voor anderen had het nog wel een paar weken langer mogen duren. Met deze tips bereid je je kinderen (en stiekem ook een beetje jezelf) voor op het schoolleven.

Wanneer je deze tips toepast zal de overgang tussen het zorgeloze vakantieleven en het drukke schoolleven waarschijnlijk iets geleidelijker gaan.

Terug naar school

Hoe gek we ook zijn op de lange zomeravonden, warme dagen op het strand en uren borrelen in de tuin… aan alles komt een einde. Zo zal het einde van de zomervakantie dadelijk ook in zicht zijn en wil jij je kinderen het liefst zo goed mogelijk voorbereiden op een soepele overgang.

Vroeg naar bed

Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat je kinderen er tijdens de vakantie een ander slaapritme op nahouden. De late zonsondergangen en gezellige avondjes buitenshuis zullen daar zeker een rol in hebben gespeeld. Dan hebben we het nog niet eens over vakanties naar verre bestemmingen waar je kinderen wellicht een jetlag van hebben overgehouden. Begin dus ruim van te voren om je kinderen vroeger naar bed te brengen. Zo kun je ze iedere dag tien minuten eerder instoppen, zodat ze aan het eind van de zomer weer in hun ‘normale’ ritme zitten.

Routine

Routine is tijdens de vakantie waarschijnlijk ver te zoeken. Kinderen slapen niet alleen op andere tijden, maar zullen er waarschijnlijk ook wat andere eetgewoonten op nahouden. “Ach, dat ijsje mag toch zeker. Het is toch vakantie?” Herkenbaar? Daarbij hebben je kids geen huiswerk hoeven te maken of hebben ze andere klusjes mogen laten liggen. Voor je kinderen terug naar school gaan wil je hun oude routine weer terug brengen. Ook als je kinderen nog geen huiswerk hebben, kun je voorstellen om (samen) een boek te lezen.

Oefen de route

Wanneer je kinderen naar een nieuwe school gaan is dat natuurlijk reuze spannend. Om wat spanning weg te halen kan het helpen om samen met je kind de nieuwe route te lopen of fietsen. Gaat je kind met het openbaar vervoer? Dan zullen ze je dankbaar zijn als je samen het hele proces doorloopt. Waar kunnen ze hun OV-kaart opladen? Waar vertrekt de bus of tram? Hoe heet de halte waar ze eruit moeten? Voor ons lijken het simpele dingen, maar voor een kind kan het reden genoeg zijn om spanning te voelen.

Maak wenslijstjes

We hebben het nu uitgebreid over de praktische zaken tijdens de voorbereiding, maar hoe zit het met de emotionele voorbereiding? Je kind zal een nieuw jaar starten, en er zullen heleboel nieuwe uitdagingen en gebeurtenissen aankomen die enorm spannend kunnen zijn. Maak een lijstje van wensen en verwachtingen van aankomend jaar. Wat zijn de leuke dingen die aankomend jaar op het programma staan? Krijgen ze een nieuwe leraar, of houden ze dezelfde? Zitten ze met hun vriendinnetjes in de klas, of gaan ze nieuwe mensen leren kennen? Zet de antwoorden op een vel papier of maak een vision board.

Maak er een feestje van

Als het dan zo ver is, en je kinderen weer terug naar school mogen wil je er natuurlijk een feestje van maken. A fresh start, een nieuw begin; dat moet gevierd worden. We houden natuurlijk allemaal van vakantie en vrije tijd, maar we mogen er ook een gewoonte van maken om te vieren dat we weer naar school mogen en dat we oprecht dankbaar mogen zijn voor zulke goede educatie.

Gaat je kind overigens voor het eerst naar de basisschool? Dit kun je verwachten

Zo voorkom je een leesdip bij je kind tijdens de zomervakantie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.