Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 23 jun 0023
Leestijd: 2 minuten

Zo voorkom je een leesdip bij je kind tijdens de zomervakantie

Het is een bekend fenomeen: de zogenaamde leesdip die kan optreden als kinderen tijdens de zomermaanden minder regelmatig lezen dan op school. Vooral voor beginnende lezers, groep 3, 4 en 5, is het belangrijk dat ze tijdens de zomervakantie blijven oefenen en geen ‘leespauze’ nemen.

Alleen dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe krijg je jouw kind nu in de zomervakantie enthousiast over lezen? Wij delen een aantal handige tips met je.

Zo voorkom je een leesdip in de zomervakantie

Sommige kinderen houden van nature van lezen, anderen slaan nog niet eens een strip open. Toch zijn er een aantal manieren waarop je kinderen makkelijk kunt stimuleren om meer te lezen en waardoor je dus een leesdip kunt voorkomen.

1. Ga naar de bibliotheek

In dit artikel vertelden we jullie al waarom het zo goed is om vaker met je kind naar de bibliotheek te gaan, maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat het kinderen stimuleert om te lezen. Doordat ze in de bibliotheek omringd worden door boeken wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld en zullen ze automatisch beginnen met rondneuzen en een boek uitzoeken dat hen aanspreekt.

2. Online lezen

Geen tijd om naar de bibliotheek te gaan? Ook online kunnen kinderen naar de bieb. Gedurende de hele zomer kunnen kinderen met hun ouders via vakantie-lezen.nl hun leesniveau spelenderwijs op peil houden. Zes bekende kinderboekenauteurs schreven speciaal voor dit leesproject verhalen.

3. Denk niet alleen in leesboeken

Lezen doe je niet alléén in boeken. Ook in kookboeken, informatieve boeken of strips kunnen kinderen lezen. Ga bijvoorbeeld samen iets bakken en laat je kind het recept voorlezen. Of laat je kind tijdens een uitje de informatieboekjes lezen.

4. Geef het goede voorbeeld

Plan een half uurtje leestijd in voor het hele gezin, maak het gezellig met wat drinken en eten en duik allemaal in je eigen boek of strip. Zo geef je zelf het goede voorbeeld en zal je kind sneller volgen.

5. Neem een abonnement

Een abonnement op een strip of tijdschrift is een goede manier om wekelijks een automatische reminder te krijgen om meer te lezen. Grote kans dat je kind al snel iedere week bij de brievenbus zit te wachten.

https://www.jmouders.nl/5x-redenen-om-vaker-met-je-kind-naar-de-bibliotheek-te-gaan/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.