Gina Koninkx
Gina Koninkx Lezen 23 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom het zo belangrijk is om in de zomervakantie veel te blijven lezen met je kids

Dat thuis proactief lezen met je kinderen belangrijk is voor hun leesontwikkeling hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Toch zijn er veel ouders die dit – met name tijdens de zomervakantie – toch een beetje laten voor wat het is. Niet slim. Voldoende en goed blijven lezen in de vakantie is namelijk van essentieel belang voor je kids.

Lezen in de vakantie

Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van blijven lezen in de vakantie. Zo blijkt uit verschillende studies dat wanneer kinderen niet lezen in de zomervakantie (en daarmee zo’n zes weken achterstand op lopen) zelfs één of twee AVI-niveaus kunnen zakken. En tja, deze achterstand moet wanneer de scholen weer beginnen meteen weer worden ingehaald en dat is pittig.

LEES OOK: ‘Mijn kind vindt lezen niet leuk, maar de leraar raadt aan om extra te oefenen. Is dat echt nodig?’

Om het bovenstaande te voorkomen is het dus belangrijk dat jij er als ouder voor waakt dat je kinderen voldoende en op niveau blijven lezen tijdens de vakantie. Waarom dat zo belangrijk is?

1. Het leesniveau blijft hierdoor op peil

Het is belangrijk dat je kinderen minimaal op hetzelfde niveau blijven lezen. Dit doe je door dagelijks met ze te blijven lezen. Lezen bestaat voorlezen maar ook je kinderen zelf laten lezen. Al doe je dit elke dag al een kwartiertje.

Door te blijven lezen blijft hun leesniveau op peil en lopen ze veel minder risico om een AVI-niveau te zakken. Dat laatste is echt niet fijn want dit zullen ze weer moeten inhalen (en snel ook) als de school weer begint. Achterstand met lezen is niet alleen belangrijk voor leesvakken zelf. Ook voor vakken als begrijpend lezen en rekenen (de sommenuitleg goed kunnen begrijpen) is dit enorm van belang.

2. Herhaling en herkenning

Herhaling is belangrijk voor de leesontwikkeling van je kinderen. Hierdoor leren ze niet alleen steeds meer woorden en klanken herkennen, ze leren hierdoor ook de tekst begrijpen. Als jij een boek twee keer zou lezen, begrijp je de tweede keer nog meer details van het verhaal. Zo werkt dit ook bij kids.

3. Soepelere overgang naar school

Al met al zorgt blijven lezen in de vakantie ervoor dat je kinderen een veel soepelere overgang naar school zullen ervaren. Je zult begrijpen dat wanneer je kind een achterstand oploopt, deze achterstand moet worden ingehaald. En niet alleen dat, het niveau gaat een groep hoger ook nog eens omhoog. Dus ze moeten dan niet alleen een achterstand inhalen, ze moeten ook nog eens op dat nieuwste niveau zien te komen.

Lees, lees, lees!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.