Redactie
Redactie School 17 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

‘Mijn kind vindt lezen niet leuk, maar de leraar raadt aan om extra te oefenen. Is dat echt nodig?’

‘Mijn dochter heeft het afgelopen jaar groep 3 gedaan. Het lezen verliep niet zo soepel en met veel extra oefenen is ze op avi-niveau E3 gekomen. De leerkracht heeft ons geadviseerd om ook tijdens de zomervakantie te oefenen met lezen.’

‘Onze dochter heeft hier eigenlijk helemaal geen zin in en vraagt ook nooit om een boekje. Ik vraag me af of het écht zó nodig is om in de vakantie te oefenen.’

Als je kind geen plezier heeft in lezen, is het dan toch aan te raden om tijdens de zomervakantie extra te blijven oefenen?

Nathalie van Thiel, leerkracht in het basisonderwijs en moeder van vier kinderen, beantwoordt de bovenstaande vraag van een lezeres:

‘Ik begrijp goed dat je in de vakantie geen zin hebt om je dochter te dwingen met schoolse zaken bezig te zijn waar ze niet zo’n zin in heeft. Het afgelopen jaar heeft ze veel energie moeten steken in het leren lezen en nu is het vakantie!’

‘Blijf oefenen, maar houd het lezen leuk’

‘Toch raad ik je aan om te blijven oefenen en ik zal de reden proberen duidelijk te maken. Kinderen bij wie het leesproces moeizaam verloopt, lezen aan het eind van groep 3 nog niet vloeiend en vlot. Ze halen aan het eind van groep 3 met moeite AVI E3. Je dochter gaat straks naar groep 4 en het minimum streefdoel voor begin groep 4 is AVI M4 instructieniveau. Het leeraanbod vanuit de methodes gaat hier vanuit. Je dochter heeft dit niveau nog niet gehaald en dat betekent dat ze straks meer tijd nodig zal hebben om de lesjes in de klas te lezen en uit te voeren.’

‘Laat vooral zien dat leren lezen ook heel gezellig en leuk kan zijn’

‘Vaak zien we dat kinderen die aan het eind van groep 3 nét het gevraagde niveau gehaald hebben, na de zomervakantie teruggezakt zijn. Je helpt je kind enorm wanneer je dit weet te voorkomen, want ze zal dan beter kunnen meekomen in groep 4. Lezen kan ook gezellig en leuk zijn. Dat zou het zeker in de vakantie moeten zijn!’

Een paar handige tips

  1. Zoek samen in de bibliotheek naar leuke boekjes: AVI E3, of M4 wanneer dit haar instructie niveau is. Kies geen hoger niveau, want dat frustreert. Op de achterkant van de boekjes staat waar het verhaal over gaat, lees dat aan je dochter voor en laat haar zelf kiezen. Als het boekje halverwege toch saai blijkt te zijn, leg het dan weg en kies een ander boek! Dat zou je zelf namelijk ook doen met een vervelend boek.
  2. Laat je dochter zoveel mogelijk hardop lezen. Lees om de beurt een bladzijde of alinea. Praat met haar over het verhaal en geef veel complimentjes. Je vindt in de bibliotheek ook zogenaamde ‘samen leesboekjes’ speciaal gemaakt om met beurten te lezen.
  3. Laat fout gelezen woorden wel opnieuw lezen maar zonder te veel commentaar. Wacht even zodat ze zelf een fout kan herstellen. Wijs het foute woordje daarna gewoon even aan. Lees zelf af en toe ook expres iets fout en laat je dochter de fouten opsporen door goed mee te lezen.
  4. Luister naar cd’s met verhalen. Deze zijn samen met het leesboek te leen bij de bibliotheek. Daar vind je ook informatieve boeken voor kinderen. Vraag naar Okki of stripboeken op niveau.
  5. Doe onderweg of in de vakantie letterspelletjes: woorden maken van de letters van een nummerbord. Zoveel mogelijk woorden bedenken met een letter. Letterbingo: maak een kaart met veel letters. Zie je onderweg een letter dan mag je ‘m wegstrepen. Als je kaart vol is: Bingo!
  6. Lees voor uit een mooi boek zodat je dochter leert dat lezen leuk kan zijn!
  7. Zoek op de computer naar leuke leesoefeningetjes en kies voor groep 3 niveau. Je dochter heeft best een beloning verdiend als ze gezellig wil meewerken! Dat hoeft geen cadeau te zijn. Het kan ook met wat extra aandacht, iets later naar bed of het mogen kiezen van het avondeten. Je kunt haar ook met behulp van stickertjes laten sparen voor iets; elke keer dat ze leest of oefent met de computer verdient ze een stickertje. En tien of twintig stickers is dan weer goed voor bijvoorbeeld een klein cadeautje.

Meer lezen over lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.