Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 8 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Lex: ‘We konden onze dochter net op tijd redden uit de handen van een loverboy’

Wanneer je dochter enthousiast thuiskomt met een vriendje is dat altijd spannend. Is hij echt zo leuk als zij zegt? Lex had nooit een goed gevoel over de jongen waarmee zijn dochter omging. “Ik vertrouwde hem al vanaf het eerste moment niet. Gelukkig maar, want anders weet ik niet hoe mijn dochter er nu aan toe zou zijn. Het bleek namelijk een loverboy te zijn.”

“Vanaf het moment dat Roxy werd geboren was ze al een kleine druktemaker. Ze moest overal bij zijn en was nadrukkelijk aanwezig. We noemden haar ook wel onze kleine sprinkhaan. Naast dat ze druk was, was het ook een heel lief kind. Ze was dol op haar grote zus en stond altijd klaar om iemand te helpen.

Eerste vriendje

Toen Roxy net zestien was kwam ze thuis met haar eerste vriendje, Kevin. Hij was drie jaar ouder dan onze dochter en ze hadden elkaar bij het uitgaan ontmoet. Mijn vrouw liep direct met hem weg en ze vond het geweldig dat Roxy verliefd was. Ik vond het ook wel leuk dat ze verliefd was, maar ik vertrouwde Kevin al vanaf het eerste moment niet. Hij had een gekke grijns op zijn gezicht, er klopte iets niet.

In paniek

Toen Roxy een paar maanden verkering met Kevin had kwam ze in paniek thuis. Ze vertelde dat Kevin een schuld had die hij moest inlossen. Hij had Roxy herhaaldelijk gevraagd of ze hem geld kon lenen. Blijkbaar was dit niet de eerste keer. Roxy had hem twee weken daarvoor al haar verjaardagsgeld gegeven, wat bij elkaar zo’n 400 eruo was. Ze was eigenlijk hard aan het sparen voor een laptop, maar had om Kevin te helpen het geld gegeven. Nu wilde ze geld van haar spaarrekening halen om hem te helpen, maar omdat ze pas zestien was kon ze er alleen via ons bij. Ik zei direct tegen Roxy dat Kevin geen cent van haar spaarrekening zou krijgen. Ze was woest op ons.

Vanaf dat moment vertrouwde ik hem helemaal niet meer. Waarom herhaaldelijk je vriendin om geld vragen als je ook zelf kunt werken? Onze dochter veranderde en ging zich van ons afzetten. Ze zag ons als de boosdoeners, waardoor Kevin zijn schuld niet kon afbetalen. Volgens haar zou hij het echt terugbetalen. Ik besprak de situatie met mijn vrouw en ook voor haar voelde het ook niet goed.

Inbreken op telefoon

Dat Roxy zonder iets te melden een nacht niet thuis was gekomen, was voor ons de druppel. Onze oudste dochter was van alles op de hoogte en zei dat we haar WhatsApp op mijn laptop konden zetten. Toen Roxy thuis was gekomen en stond te douchen heeft mijn dochter haar telefoon gepakt en die vervolgens aan mijn laptop verbonden. Het voelde heel fout, maar Roxy was pas zestien jaar en wij wilden weten hoe het écht met haar ging.

Toen we de berichten van Roxy naar Kevin lazen zagen we dat er veel gesprekken op WhatsApp over geld gingen. Zij zou hem moeten helpen met ‘dingen’. Ik zag aan haar antwoorden dat ze een beetje bang was geworden voor hem. Ze durfde niet te weigeren. Ik heb tegen Roxy gezegd dat ik niet meer wilde dat ze met Kevin omging. Ik had om de vrede te bewaren niets gezegd van de gelezen berichten.

Slechte ouders

Volgens Roxy waren we slechte ouders. Ze moest naar Kevin toe om hem te helpen. Ze zou hem nooit in de steek laten, nooit. Met z’n drieën hebben we geprobeerd haar tegen te houden, maar uiteindelijk is ze toch het huis uit ontsnapt. We zijn haar direct gaan zoeken. Ook hebben we Roxy geprobeerd te bellen, maar ze had haar telefoon inmiddels uitgezet. Na twee uur zoeken en na de politie te hebben ingelicht zagen we Roxy huilend en in paniek lopen. Jullie hadden gelijk, zei ze direct. Hij is niet te vertrouwen.

Ze vertelde huilend dat Kevin wilde dat ze seks zou hebben met zijn vrienden, waarbij hij een schuld uit had staan. Als zij haar spaargeld niet zou kunnen geven dan zou dit volgens hem de enige manier zijn om hem te kunnen helpen. Kevin bleek een loverboy te zijn. Hij had haar die middag naar een huis van iemand gelokt en daar stonden drie jongens op haar te wachten. Ze wist te ontsnappen via een smal badkamerraampje. Meteen zijn we naar het politiebureau gereden om aangifte te doen. We hoorden daar direct dat er veel jongens als loverboy actief waren die vaak niet hun eigen naam gebruikten. Even later kwamen we er dan ook achter dat Kevin helemaal geen Kevin heette. Ook zijn prepaid nummer konden ze nergens traceren. Mijn dochter heeft informatie en foto’s aan de politie gegeven, zodat ze konden blijven zoeken.

Naar Zuid-Afrika

Roxy was door de hele situatie in de war en ook bang. Bang dat ze hem of die jongens zou tegenkomen en dat zij haar wat aan zouden doen. ‘Kevin’ had toen hij Roxy na de ontsnapping zag wegrennen geschreeuwd dat hij haar zou vermoorden, dus we snapten wel dat ze ontzettend bang was. Via vrienden van ons hebben we ervoor kunnen zorgen dat Roxy kon starten met een traject in Zuid-Afrika speciaal voor meisjes die slachtoffer waren geworden van een loverboy. Hier zou ze met diverse psychologen over de gebeurtenis kunnen praten en tot rust kunnen komen in een andere omgeving. Ze is daar bijna twee maanden gebleven.

Eenmaal thuis was ze niet meer dezelfde Roxy. We zagen al snel dat die twee maanden Zuid-Afrika niet genoeg waren. Ze had last van nachtmerries, durfde amper het huis uit en stootte iedereen af. Zelfs haar vriendinnen wilde ze niet meer zien. Toen we zagen hoe slecht het met haar ging hebben we direct hulp ingeschakeld van een psycholoog. Nu we een tijd verder zijn kunnen we eindelijk zeggen dat het iets beter met haar gaat, maar ze is helaas nog lang niet de oude Roxy.”

Daddy stories: ‘Ik was altijd die guy die te lang op de vrijdagmiddagborrel bleef hangen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.