Laura Saija
Laura Saija Pubergedrag 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo help je je dochter omgaan met gemene meisjes

Op de middelbare school gaat het leven niet altijd over rozen. Vroeg of laat krijgt je dochter misschien te maken met de gemene streken van de medemens. Mean girls, ze bestaan nog steeds. Gemene meisjes die andere meisjes het leven zuur proberen te maken.

Dit kan variëren van kleine steken onder water geven tot roddelen en plagen. Pestgedrag komt niet van de een op andere dag aanwaaien, maar sluipt er vaak langzaam in. Vaak zijn het de populaire meisjes, die minder populaire meisjes pesten. Hier lees je meer over de bijenkoningin, haar vriendinnen en waar dat gedrag vandaan komt.

Zo help je je dochter omgaan met gemene meisjes

Natuurlijk is elk meisje anders en gaat iedereen anders om met emoties, maar op deze manieren kun je proberen je dochter te ondersteunen als er gemeen tegen haar gedaan wordt.

Begrijpen

Probeer het gedrag samen met je dochter te begrijpen. Waarom wordt er gemeen gedaan tegen jouw dochter? Is er iets voorgevallen waardoor iemand de pik op jouw dochter gekregen heeft. Soms komt gemeen gedrag voort uit jaloezie. Kan het zijn dat je dochter iets heeft wat die meiden graag willen? Deze gemene meiden zitten ook in een puberale levensfase waarin ze te maken hebben onzekerheden.

Uitpraten

Leg uit dat het geen zin heeft om gemeen terug te doen, omdat ze dan hetzelfde gedrag kopieert. Daarnaast kan het pestgedrag daardoor alleen maar erger worden. Moedig je dochter aan om het te gaan uitpraten met het meisje in kwestie. Het valt altijd te proberen om erover te praten, desnoods met een leraar van school erbij. Jullie kunnen blijven gissen naar de aanleiding, maar het kan zijn dat het meisje haar eigen redenen heeft om lullig te doen tegen jouw dochter. Of dat ze zelf helemaal niet door heeft hoe haar gedrag overkomt.

Je eigen ervaringen delen

Ook jijzelf hebt op de middelbare school vast eens iets meegemaakt waarin je je persoonlijk aangevallen voelde door een ander meisje. Als dit niet zo is, is er misschien een voorval dat je je kunt herinneren van iemand anders. Vertel je dochter over de situatie en je eigen ervaringen met gemeen gedrag op de middelbare school.

Zelfvertrouwen geven

Herinner je dochter eraan hoe fantastisch haar persoonlijkheid is. Ga hier wat dieper op in door haar te wijzen op bepaalde eigenschappen waar ze sterk in is of uiterlijke schoonheden die opvallen.

Vertel over echte vriendschap

Wordt er gemeen gedaan tegen je dochter door haar zogenaamde vriendinnen? Leg dan uit wat echte vriendschap is en wat je van echte vrienden kunt verwachten. Vrienden zijn loyaal en liefhebbend, ze zijn niet vijandelijk naar elkaar. Ook kun je uitleggen hoe belangrijk het is om echte vriendschappen te hebben in je leven.

Focus op de toekomst

De middelbare school gaat voorbij, de gemene meisjes gaan ook voorbij. Richt je samen met je dochter op haar toekomst, haar vervolgopleiding en alle leuke mensen die ze nog in haar leven gaat ontmoeten.

‘Hóren we nog wat?’ Hoe weet je wat er speelt als je kind op de middelbare school zit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.