Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Puber 3 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit bedoelen pubers met Engelse woorden als slay, epic en cringe

Hoor jij regelmatig het woordje slay voorbijkomen bij pubers, maar heb je eigenlijk geen idee wat het betekent? Of zijn er andere Engelse woorden die je om de oren vliegen waarvan je de betekenis niet weet? Geen zorgen, we zullen je hierbij helpen.

Straks staan de Engelse woorden van onze pubers ook in jouw woordenboek.

De Engelse taal

Tegenwoordig komen we steeds meer in aanraking met de Engelse taal: Engelse series, Engelse films en Engelse boeken werden de afgelopen jaren steeds populairder, met name onder pubers. Ook wanneer zij onderling praten, komt er met regelmaat een Engels woord voorbij. Ook straattaal komt vaak voor in het vocabulaire van pubers.

Als ouder zijnde denk je misschien steeds vaker: wat zegt hij/zij nou? Het is ook nog lastig dat met sommige Engelse woorden die pubers gebruiken niet eens de officiële vertaling wordt bedoeld. Daarom geven wij jullie een kleine handleiding van de meest gebruikte Engelse woorden onder pubers, zodat jullie ze in je eigen woordenboek kunnen zetten.

Engelse woorden door pubers gebruikt

Dit zijn een aantal van de meest gebruikte Engelse woorden door pubers.

1. Slay

Waar de officiële vertaling van slay ‘doden’ is, is dat gelukkig niet wat de pubers ermee bedoelen. Als zij slay zeggen, geven ze iemand een compliment over zijn of haar outfit.

2. Epic

Dit woord kun je waarschijnlijk wel een beetje raden, maar als jouw puber zegt dat iets epic was, was het episch. In gewone Nederlandse woorden ook wel heel gaaf of fantastisch genoemd.

3. Cringe

Als je het woordje cringe uit de mond van je puber hoort, gaat het hopelijk niet over jou. Het betekent namelijk dat je zoon of dochter zich ergens voor schaamt of plaatsvervangende schaamte ervaart.

4. Awkward

Hoe het woord awkward wordt gebruikt door pubers, is ook hoe de officiële vertaling klinkt: ongemakkelijk. En pubers vinden nogal wat ongemakkelijk, dus dit woord zal nog vaak voorkomen.

5. Chill

De officiële vertaling van chill is kil, maar dat is juist niet wat pubers ermee bedoelen. Als zij chill zeggen, dan vinden ze iets fijn. Ook kunnen ze chill zeggen in de context dat iemand rustig moet doen en wat meer moet relaxen.

6. Bro

Bro is de afkorting van het woord brother, wat broer betekent. Alleen zeggen pubers niet alleen tegen hun broer bro, maar ook tegen vrienden. Hé bro!

7. Vibe

Dit woord is enorm populair in reality series als Love Island en Temptation Island, het betekent dat er een bepaald gevoel/stemming is tussen mensen of in een groep. Als iemand zegt: ‘Er is een goede vibe’, houdt dat in dat er een gezellige en fijne sfeer is.

8. Awesome

Awesome is letterlijk vertaald fantastisch, en dat is ook de definitie die pubers bij dit woord hanteren. Als zij iets awesome vonden, dan was het wel heel erg leuk.

9. Swag

Als iemand swag heeft, betekent dat dat diegene cool is. Ook stoer, vet, zelfverzekerd dekt de lading van het woord. Het gaat om een bepaalde uitstraling van een persoon.

10. Fit

Nee, dit woord betekent niet fit zoals het in Nederland wordt gebruikt. Het heeft niks met gezondheid te maken, maar met een outfit. Fit is kort voor outfit. Dus als jouw puber tegen je zegt: ‘Mooie fit, ma’, dan heb je het goed gedaan.

Looten, joinen, noob – huh, wazeggie? Da’s gametaal, mam!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.