Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 3 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Nyna (38): ‘De nieuwe vriendin van mijn ex heeft mijn dochter geslagen’

Voor een kind is het moeilijk als ouders gaan scheiden. Het wordt vaak extra moeilijk als de ouders op een gegeven moment een nieuwe partner krijgen, zeker als er met deze nieuwe vriend(in) helemaal geen klik is. Nina’s dochter wilde niet meer naar haar vader toe en dit had te maken met zijn nieuwe vriendin. “Pas toen ik haar meerdere keren vroeg wat er aan de hand was hoorde ik dat Rosa mijn dochter had geslagen”.

“Tien jaar lang ben ik samen geweest met Jeroen, de vader van mijn zeven jarige dochter Eloise. Al snel na de geboorte werden de eerste scheuren in onze relatie zichtbaar. Mijn ex was vaak weg en bemoeide zich bijna niet met de opvoeding. Toen Eloise vijf was hakte ik de knoop door. Ik wilde liever alleenstaande moeder zijn, dan samen met iemand zijn die niet omkeek naar zijn dochter en naar mij.

Alles in goed overleg

De vader van Eloise was het er mee eens dat we beter uit elkaar konden gaan. Hij had via een vriend al snel een eigen woonruimte gevonden en we verdeelden onze spullen eerlijk. We hebben gelukkig nooit ruzie gehad. Alles ging in goed overleg. Zo ook de afspraak op welke dagen Eloise bij hem zou zijn. Eens in de twee weken zou ze in het weekend bij hem zijn. Hij zei dat hij dat hele weekend vrij zou houden voor haar, zodat ze leuke dingen konden doen en een goede band konden opbouwen.

Nieuwe vriendin

Na een jaar vertelde Eloise toen ik haar ophaalde, dat er het hele weekend een vrouw bij haar en haar vader was geweest. Rosa zou de nieuwe partner van mijn ex zijn, want volgens Eloise waren ze af en toe aan het zoenen. Hoewel ik hem een nieuwe vriendin gun, vond ik het jammer dat mijn ex dit niet tegen mij had gezegd. Ik had het graag van hem willen horen, in plaats van via mijn dochter. Toen ik dat tegen hem zei stond hij drie dagen later met zijn vriendin voor de deur om even snel kennis te maken.

Stil en verdrietig

Na een paar maanden merkte ik dat Eloise een beetje stil en verdrietig bij haar vader vandaan kwam. Ik dacht dat het te maken had met de overgang van het ene naar het andere huis dus ik maakte me er geen zorgen over. Toen ik dit tegen Jeroen zei, vertelde hij dat ze een leuk en gezellig weekend hadden gehad.

Rosa had mijn dochter geslagen

Toen ik Eloise twee weken later ophaalde, was ze erg verdrietig. Ik vroeg wat er aan de hand was, maar ze zei dat ze er niet over wilde praten. Toen ik haar later die avond in bed zag huilen, voelde ik dat er iets niet klopte. Pas toen ik haar meerdere keren gevraagd had wat er aan de hand was, zei ze dat Rosa haar al een aantal keer had geslagen. Ik werd woest toen ik hoorde dat Rosa mijn dochter had geslagen. Eloise vertelde me dat haar vader ‘s avond vaak naar zijn vrienden ging en haar dan alleen met Rosa thuisliet. Wanneer Eloise iets deed of zei wat Rosa niet aanstond, sloeg ze haar hard in haar gezicht. Ze had mijn dochter inmiddels drie keer geslagen. Ik wist niet wat ik hoorde.

Mijn ex bellen

Nadat ik Eloise had getroost en gezegd had dat ze niet meer naar haar vader zou hoeven als Rosa er was, belde ik mijn ex. Die wist niet wat hij hoorde. Hij wilde het ook niet geloven, want Rosa was altijd zo lief voor Eloise. Volgens hem deed Rosa geen vlieg kwaad. Hij zou met haar in gesprek gaan. Ik kroop die nacht dicht tegen Eloise aan en hield haar stevig vast. Niemand mocht mijn kind pijn doen en zeker de vriendin van mijn ex niet.

Over de situatie praten met ex

Het weekend erop sprak ik met mijn ex af om over de situatie te praten. Rosa was er ook bij. Ik probeerde even boven mijn boosheid te staan en ik vroeg Rosa of ze Eloise had geslagen. Rosa zei zonder enige emotie, dat ze Eloise een vervelend kind vond, maar dat ze haar nooit had aangeraakt. Ik zag aan alles dat ze loog. Ik zei dat ook direct tegen haar. Ze liep boos weg. Ik heb tegen Jeroen gezegd dat Eloise alleen nog naar hem zou komen als Rosa er niet zou zijn. Ik ben helemaal niet iemand die haar kind wil weghouden bij haar vader, maar in dit geval wel. Niemand zit aan mijn dochter. Jeroen was het er niet mee eens. Rosa had toch gezegd dat ze niets had gedaan? Hij zei dat Eloise het vast had verzonnen, kinderen van die leeftijd hebben immers een grote fantasie.

Samen staan we sterk

Het is inmiddels een aantal maanden geleden en Eloise heeft aangegeven dat zolang Rosa bij haar vader is, zij er niet heen wil. Ze is te bang dat ze weer gaat slaan. Jeroen vindt dat ze zich niet zo moet aanstellen. Vorige week kreeg ik een bericht van hem, dat hij weer vader wordt. Rosa is in verwachting. Helaas heeft hij nog geen moeite gedaan om iets leuks met Eloise te doen. Volgens hem hoort Rosa bij hem en gaat hij haar niet wegsturen. Zo zie je maar wat een nieuwe partner kan aanrichten. Eloise is erg verdrietig en ik snap haar helemaal. Gelukkig heeft ze een moeder die voor haar door het vuur gaat.”

Het verschil tussen een stiefdochter en een pleegzoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.