Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn dochter heeft een onregelmatige menstruatie, moet ik me zorgen maken?’

Een onregelmatige menstruatie is iets dat veel voorkomt, zeker bij meisjes die net voor het eerst ongesteld zijn geworden. Het is dus niet iets waar jij je als ouder direct zorgen over hoeft te maken, maar wel iets om in de gaten te houden. Wij vertellen je er alles over.

Als je dochter voor het eerst ongesteld wordt is dat heel spannend, vooral voor haar, maar ook voor jou als ouder. Hoe voelt ze zich? Hoe kun je haar helpen? Na die eerste menstruatie is het wachten op de volgende, maar wanneer die komt is niet altijd precies te voorspellen. Veel meisjes hebben namelijk de eerste paar jaar een onregelmatige menstruatiecyclus.

Een onregelmatige menstruatie

Een onregelmatige menstruatie betekent dat de cyclus in lengte verschilt, en dat dus de tijd tussen de menstruaties soms langer en soms korter is. Zo kan een meisje bijvoorbeeld de ene keer na 24 dagen weer ongesteld worden en de keer daarna pas weer na 42 dagen. Zo’n onregelmatige cyclus is niet iets om van te schrikken, de eerste twee jaar kun je zien als een opstart fase. Het is in die tijd normaal dat de menstruatie nog niet netjes om de geijkte 28 dagen komt.

Dit is de geslachtsontwikkeling die meisjes doormaken als de puberteit begint

Invloeden op je cyclus

De menstruatiecyclus is ook gevoelig voor andere factoren, zoals stress, ziekte en snelle gewichtsveranderingen. Dat komt omdat het deel van de hersenen dat de cyclus regelt beïnvloed kan worden door deze factoren. Je cyclus kan daardoor dus bijvoorbeeld langer uitblijven.

Ook de lengte van je menstruatie, dus het aantal dagen dat je bloedt, kan wisselen. Soms kan dit maar twee dagen zijn en soms wel zeven. Dit komt doordat de hormoonspiegel per cyclus kan verschillen en de hoeveelheid hormonen bepaalt hoe lang een menstruatie duurt.

Wanneer komt een onregelmatige menstruatie?

Voor meisjes kan het lastig zijn om niet te weten wanneer de menstruatie komt. Als je een onregelmatige cyclus hebt is het goed om te letten op bijvoorbeeld symptomen van PMS. Buikkrampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen en puistjes kunnen allemaal tekenen zijn van een aankomende menstruatie.

Daarnaast is het verstandig om je dochter altijd maandverband en tampons mee te laten nemen. Bijvoorbeeld in haar rugtas of jaszak, zo is ze altijd voorbereid mocht de menstruatie beginnen.

Wanneer naar de dokter?

Soms kan een onregelmatige cyclus ook komen door iets anders. Herkent je dochter één van deze dingen? Dan is het goed om even langs de huisarts te gaan.

  • Je had eerst regelmatige menstruaties, en nu onregelmatige.
  • Je hebt onveilige seks gehad en je menstruatie blijft uit.
  • Je wordt helemaal niet meer ongesteld.
  • Je hebt meer haargroei dan normaal op je kin, bovenlip of borst.
  • Je menstruaties duren langer dan zeven dagen, of de periode tussen een menstruatie is korter dan 21 dagen.
  • Er zit meer dan 45 dagen tussen je menstruaties.
  • Je verliest bloed tussen je menstruaties door.
  • Je menstruatie is langer dan drie jaar onregelmatig.

Dochter voor het eerst ongesteld? Zo zorg je dat ze goed voorbereid is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kids Health

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.