Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Dochter praat veel over de dood

antwoord

Voor kinderen is het moeilijk te bevatten dat mensen zomaar ineens weg zijn. Ondanks het feit dat een jong kind het lijkt te begrijpen, weten ze vaak niet precies wat het allemaal inhoudt. Misschien weet jullie dochter wel het verschil tussen leven en dood, maar de vraag is of ze ook begrijpt dat het voor altijd is. Het is lastig om een kind van 4 jaar uit te leggen wat dood zijn eigenlijk betekent. Er kunnen periodes zijn dat kinderen extra bezig zijn met het thema dood. Dat kán door een ervaring op jonge leeftijd komen, maar ook omdat er iets anders is gebeurd of omdat het kind bijvoorbeeld iets heeft gezien op tv. Het kan bij jullie dochter zo zijn dat ze in deze periode grip probeert te krijgen op iets wat ze nog niet snapt.

Wat kan haar gedrag betekenen en hoe help je haar?

  • Door spelletjes te spelen met de dood als thema, zoals met de poppen, proberen kinderen om grip te krijgen op (het) verlies. Ook het praten over de dood helpt hen meer grip te krijgen. Schrik hier niet van, het is juist goed als ze dat doet omdat ze het zo verwerkt en een plekje geeft. Kap het dus niet af, laat haar haar eigen verhaal spelen en maak het zo nodig een beetje behapbaar voor haar. 
  • Ga er even kort op in, maar niet te veel en vooral niet té serieus. 
  • Het kan zijn dat een gevoelig kind met een rijke fantasie een periode wat meer met het onderwerp dood bezig is. 
  • Het boos zijn en ander gedrag hoeft hier helemaal niks mee te maken te hebben. Op basis van je verhaal kan ik dat niet concluderen, maar ik zou de koppeling niet te snel maken. Help haar om te gaan met boze buien door haar gevoel te verwoorden en te erkennen, en corrigeer eventueel gedrag dat niet door de beugel kan. 
  • Om een kind het verlies te helpen verwerken, kun je uitleggen dat dode mensen niet meer terugkomen. Daar moet je eerlijk over zijn, want dat is zo en dat zal ze ook ervaren. Je kunt het wel wat meer behapbaar voor haar maken. Maak het niet te zwaar. Oude mensen gaan dood, dat hoort erbij en oma is nu ergens waar het altijd lekker warm is, gezellig en rustig. Zo iets is voor een kind van deze leeftijd geruststellend. Wat bij haar en jullie past moet je zelf even bekijken. Een paar ideetjes: je kunt vertellen dat dode mensen naar de hemel gaan en bijvoorbeeld op een wolkje zitten of een ster worden. Je kunt ook een soort afscheidsritueeltje bedenken rond oma als ze daar nog mee rondloopt. Een tekening bij het graf brengen, een ballon loslaten met een briefje, enz. 

Als het niet buitensporig wordt en haar leventje verder niet beheerst dan is het heel normaal gedrag en ebt het waarschijnlijk binnenkort ook zo weer weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.