Afsprakencontract met puber maken?
Op zich is werken met een contract een prima idee als het niet lukt om gewoon afspraken te maken met je puber. Om de kans van slagen te vergroten, adviseer ik je op de volgende dingen te letten.
- Stel het contract samen op en zorg dat er voor jullie beiden dingen in staan. Dat geeft vaak meer commitment. Doe het op een positieve en rustige manier, dan werkt het veel beter dan de insteek ‘laatste redmiddel’ omdat hij alles verpest.
- Bouw een evaluatie- of bijstelmoment in na niet al te lange tijd. Dán kunnen jullie complimenten geven en als het nodig is dingen bijstellen.
- Leg niet teveel de nadruk op ‘wat is er mis gegaan’ en de sancties. Het kan goed werken om de positieve kant ook te benadrukken. Wat gaat er wel goed en hoe komt het dat die afspraken wél lukken? Wat kun je daarvan leren en gebruiken voor de dingen die nog niet lukken? Bedenk naast de sancties ook privileges voor als het wel goed gaat. Belonen werkt meestal beter dan alleen maar straffen.
- Hou het behapbaar: geef niet in één keer al te veel punten om aan te werken. Onderhandel over de belangrijkste. Je kunt altijd later meer bedenken.
- Het is een goed idee om je zoon zelf sancties te laten bedenken! Zo laat je hem meedenken.
- Ook heel goed om jullie zoon zelf aan het denken te zetten en hem een actieve rol te geven bij het opstellen van het contract. Door daarnaast mee te denken en bijvoorbeeld een door hem verzonnen sanctie af te zwakken of iets te noemen wat al wel goed gaat, ziet je zoon dat jullie het beste met hem voor hebben en er ook nog vertrouwen in hebben. Belangrijk om de kans van slagen te verhogen!
- Bespreek samen wat hij wel en niet van jullie wil horen qua steun of helpen herinneren. Welke randvoorwaarden kunnen jullie bieden om het goed te laten lukken? Denk ook aan kleine dingen: een kopje thee en wat lekkers brengen bij het studeren, zorgen voor rust in huis of een goed bureau, compliment geven als hij zich aan het contract houdt, een afspraak maken over hoe je hem helpt te herinneren, enz. Help hem breed te denken hierover, want vaak denken pubers zelf niet aan deze dingen.
Als laatste nog de tip om ondanks alles te focussen op de succesjes die hij gaat maken; niet alles kan in één keer goed gaan! Geloof erin en laat dat ook merken, anders is het gedoemd te mislukken.