Redactie
Redactie Opvoeden 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je dochter op jonge leeftijd verkering krijgt, hoe ga je daar als ouder mee om?

Ik kan me voorstellen dat je dit soort dingen liever nog helemaal niet meemaakt met je jonge dochter en dat je die jongen ver van haar vandaan zou willen houden. Het probleem is dat het verbieden van de verkering meestal weinig positief effect heeft.

Want:

  • Het maakt het alleen maar spannender om het toch te doen. Kennelijk is het heel spannend en ‘not done’ wat die jongen doet en voor sommige meiden is dat nou juist de aantrekkingskracht.
  • Je loopt de kans dat je dochter hem stiekem gaat zien.

Sta open voor je dochter en blijf praten

Gelukkig is je dochter open naar jou toe over de verkering en weet je dus wat er gebeurt. Probeer dat in elk geval zo te houden. Blijf in gesprek en toon interesse. Ze is er inderdaad vroeg bij, maar soms is dat zo en dan is mijn enige advies om het er goed met je dochter over te hebben.

Wat kun je doen?

  • Als je het nog niet gedaan hebt, bespreek dan met haar alle dingen die bij seksuele voorlichting horen. Desnoods met een boek hierover. Wat staat haar te wachten, wat houdt het allemaal in en waar moet ze aan denken?
  • Bespreek ook heel goed met haar dat ze niets moet doen en laten doen wat ze niet wil. Neem met haar door hoe ze kan reageren als een jongen iets wil waar zij nog niet aan toe is.
  • Verbieden en/of straffen heeft naar mijn idee dus weinig zin, maar natuurlijk kun je met een kind van 9 wel afspraken maken over wat wel en niet mag. Die sturing heeft ze op die leeftijd ook nog nodig. Wat, waar en wanneer mag ze met hem afspreken enz.
  • Misschien is het een idee om die jongen te leren kennen, zodat je zelf van hem een indruk hebt en wellicht ook met hem afspraken kunt maken. Je geeft niet aan hoe oud hij is. Mocht hij veel ouder zijn dan is het natuurlijk ook een beetje een ander verhaal.

Maak je je desondanks toch zorgen?

Uiteraard geldt bovenstaande alleen als de verkering redelijk onschuldig blijft. Mocht je er echt helemaal geen goed gevoel bij hebben of de jongen veel ouder zijn, dan zou ik meer leiding nemen en beslissingen nemen voor je dochter. Misschien moet je dan ook met de ouders van de jongen overleggen. Soms is dat nodig.

Meer lezen over (kalver)liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.