Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Channa: ‘Mijn hart brak toen mijn dochter de vriendin van mijn ex ook mama noemde’

Channa’s ex-man had al een paar jaar een nieuwe vriendin, toen haar kind thuiskwam en het over ‘mama’ had. “Alleen had mijn dochter het niet over mij, maar over de vriendin van mijn ex-man. Ik wist niet wat ik hoorde toen ze haar ook mama noemde en ik kreeg dan ook even geen lucht meer.”

“Mijn ex-man Andreo en ik zijn drie jaar geleden gescheiden, op dat moment was onze dochter Valentina net twee jaar. Het ging al langer niet meer goed tussen ons. We deden amper nog iets samen en als we iets samen deden, dan eindigde het vaak in een discussie of ruzie. We merkten dat we uit elkaar waren gegroeid en niet veel meer samen hadden, behalve onze dochter Valentina.

Nieuwe vriendin

Na een halfjaar had Andreo al een nieuwe vriendin, Virginia. Het deed me pijn, want ik had de scheiding nog lang niet achter me gelaten. Toch gunde ik hem zijn nieuwe geluk. Een halfjaar later, toen Valentina net drie jaar was, kwam Andreo met zijn vriendin langs. Ik kon niets anders zeggen dan dat het een leuke en lieve vrouw was. Valentina was al snel dol op haar. Gelukkig maar, want ze zou haar vaak gaan zien.

Leuke uitjes

Ik zag Andreo helemaal opleven, zo was hij tijdens ons huwelijk nooit geweest. Als hij Valentina ophaalde zag ik dat hij zijn best had gedaan met zijn kleding en zijn haar. Ook rook ik zijn parfum vanaf grote afstand. Valentina was altijd blij als haar vader haar kwam ophalen, want ze deden altijd leuke dingen. Vaak met Virginia erbij. Zo gingen ze geregeld naar de dierentuin, de speeltuin of naar een museum voor peuters en kleuters.

Vakantie

Valentina ging afgelopen zomer drie weken met Andreo en Virginia op vakantie naar het zuiden van Spanje. Ze genoten van zon, zee en strand. In die drie weken tijd leerde Valentina zwemmen en ze leek bij thuiskomst veel groter te zijn geworden. Ik vroeg haar naar de dingen die ze hadden gedaan. Opeens zei ze dat ‘mama’ het water veel te koud vond, dus niet wilde gaan zwemmen. Ik zei tegen haar dat ze zich vergiste, want dat ik er niet bij was. Even later begon ze weer over ‘mama’. Op dat moment had ik door dat mijn dochter het niet over mij had, maar over Virginia. Ik wist niet wat ik hoorde toen ze haar ook mama noemde en ik kreeg dan ook even geen lucht meer.

Uitleggen

De volgende dag had Valentina het weer over ‘mama’ als ze het over Virginia had. Ik legde haar uit dat ze maar één mama heeft en dat was ik. Ik zei dat Virginia de vriendin van haar vader is en niet haar moeder. Ze vond het maar raar en vroeg waarom ze niet nog een moeder kon hebben.

Gesprek met ex

Ik belde met mijn ex-man om te zeggen dat Valentina telkens sprak over mama als ze Virginia bedoelde. Hij zei dat hij dat ook een paar keer had gehoord en dat hij aangegeven had, dat alleen ik haar moeder was. Valentina zei dat ze Virginia en mij net zo lief vond, dus ze wilde ons allebei ‘mama’ noemen. Met tranen in mijn ogen hing ik de telefoon op, ik was er kapot van en nu eigenlijk nog steeds.”

Mag een kind een stiefmoeder ook ‘mama’ noemen? Volgens de rechter niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.