Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Nieuws 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Eli (28) uit Jojanneke en de jeugzorgtapes zal euthanasie plegen: ‘De jurk is al uitgezocht’

“Ik wil erkenning en excuses. Voor al die kinderen die onschuldig vast hebben gezeten.” aldus Eli (28) die onschuldig in een jeugdgevangenis zat. In Jojanneke en de jeugdzorgtapes vertelt zij haar verhaal. Presentratrice Jojanneke (41) neemt ons tijdens deze documentaire mee in het leven van een aantal kinderen die te maken hebben (gehad) met Jeugdzorg en daardoor uit huis zijn geplaatst.

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 19.000 kinderen uit huis geplaatst. In totaal zijn er in Nederland zo’n 43.000 uit huis geplaatste kinderen: “Nergens in Europa zijn er zoveel kinderen in gesloten instellingen.”

Jojanneke en de jeugdzorgtapes

De eerste aflevering van Jojanneke en de jeugdzorgtapes werd gisteren uitgezonden, en dat leidde tot  veel reacties. Kijkers reageren vol afschuw op de verhalen die de kinderen vertellen. Zo doen ook deze kinderen hun verhaal.

Jamie

Zo is Jamie(17) op z’n vierde uit huis geplaatst, en hij verblijft tegenwoordig in een gesloten instelling. Trots laat hij zijn playstation en televisie zien. Hij kan zich nog goed herinneren toen hij werd meegenomen naar de instelling: “Ik viel in slaap in een buggy en werd wakker naast een vreemde. Ik was omringd door vreemde mensen en dacht alleen maar: waar is mijn moeder?” Jamie heeft zijn moeder sindsdien niet meer gezien.

Doke

Doke (15) werd op haar veertiende tegen haar zin in uit huis geplaatst. In de documentaire worden beelden getoond waarop te zien is hoe de politie haar komt halen. Wanneer Doke in een auto wordt geplaatst hoor je haar moeder machteloos roepen: “Ik hou van je. Duizend. Ik ga je halen!” En haar moeder hield haar woord. Ze heeft Doke weggehaald uit de instelling en samen zijn ze gevlucht. Jojanneke spreekt hen in het huis waar ze ondergedoken zitten. In een kamer met afgeplakte ramen vertelt Doke’s moeder waarom zij absoluut niet wil dat Doke terug gaat naar de instelling: “Doke heeft mij verteld dat zij misbruikt is in de instelling.” Voor Doke is het niet gemakkelijk. Zij heeft alles achtergelaten. Haar school, vrienden en haar paard: “Het is moeilijk, maar keuzes moeten gemaakt worden. Ik focus me op wat ik wél heb.”

Eli

Eli wordt op haar tiende uit huis geplaatst. Van een problematisch gezin komt ze terecht in talloze pleeggezinnen en instellingen. In één van die instellingen wordt ze misbruikt, en later belandt ze op straat. Op haar veertiende doet ze een zelfmoordpoging. Uiteindelijk belandt Eli in een jeugdgevangenis onder een gevangenisregime. In plaats van psychologen waar zij behoefte aan heeft, krijgt ze te maken met gevangenisbewaarders. “Ik wil erkenning en excuses. Voor al die kinderen die onschuldig vast hebben gezeten.” Maar die excuses zal zij waarschijnlijk niet meer meemaken. Eli zit namelijk in de laatste fase van haar euthanasie traject. Ze heeft de jurk voor in de kist al uitgezocht en laat de jurk met bloemenprint in de aflevering zien: “Hij is tweedehands. Dat past wel bij me. Ik heb ook altijd het gevoel gehad dat ik tweedehands ben.”

Reacties

De documentaire Jojanneke en de jeugdzorgtapes maakt veel los. Volgens hoogleraar Peer van der Helm aan de Universiteit van Amsterdam komt dat waarschijnlijk omdat we het moeilijk vinden te erkennen dat we fout bezig zijn: “We doen dit al zolang op deze manier. Dan is het moeilijk om toe te geven dat het anders moet. Maar de jeugdzorg functioneert niet. Gezinsvoogden denken dat een kind wel veilig is wanneer ze in een gesloten instelling zitten.” Volgens van der Helm heeft zo’n uit huis plaatsing grote gevolgen: “Je komt van de regen in de drup. En dat is waarom ik een probleem heb met de uit huis plaatsing. In de pleegzorg mislukt zo’n 40-50 procent plaatsing.”

Benieuwd naar de hele documentaire? Die kun je hier bekijken. 

https://twitter.com/TacoTersteeg/status/1512151576256856072?s=20&t=3p7HfASocMIvZrKVVaLsjg

Rechter beslist: 15-jarig meisje mag uit gesloten jeugdzorginstelling vanwege ‘inhumane situatie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.