Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Omdenken: 9 ouders delen de beste tips voor omgekeerde psychologie

Er is geen ontkennen aan dat omgekeerde psychologie werkt. Kinderen willen immers vrijwel altijd precies dat wat hun ouders niet willen. Soms is het daarom goed om een beetje ‘omdenken’ toe te passen en het even iets anders aan te pakken dan normaal.

Serieus: het is de moeite waard om te proberen. Deze ouders delen hun beste tips om hun kinderen te laten doen wat ze willen met behulp van een beetje omdenken.

Omdenken en omgekeerde psychologie

Ze zijn briljant.

1. De wedstrijd

‘Mijn vader speelde altijd het spelletje wie de meeste was bij elkaar kon vinden en opvouwen. Hij won nooit.’

2. Sharing is caring

‘Mijn vrouw maakte de kinderen wijs dat ik niet wilde dat ze iets nieuws zouden proberen omdat ik niet wilde delen. Soms vonden ze iets lekker en maakte ik er een big deal van als ze iets wilden delen. Soms zeiden ze dan: ‘deze is helemaal voor jou pap’. Je wint wat, je verliest wat, maar op deze manier proberen ze het in ieder geval wel.’

3. Opstaan

‘Als kind weigerde ik om ‘s ochtends uit bed te komen. Mijn moeder stelde voor om mijn vader voor de gek te houden dat ik nog sliep. Ze liet me mijn kleren aantrekken en onder de dekens kruipen om te doen alsof ik sliep. Dan kwam mijn vader binnen om me wakker te maken en ‘hield ik hem voor de gek’ omdat ik al aangekleed en klaar was. Dit heeft jaren gewerkt en ik heb er nooit vragen bij gesteld.’

4. Prikje

‘Mijn zoon moest naar de huisarts voor een prikje. Hij was tijdens de rit er naartoe zo nerveus dat hij bijna moest huilen. Bij de huisartspraktijk liet de assistent me subtiel weten dat mijn zoon er niet een, maar vijf krijgt. Ik draai me naar m’n zoon met een overdreven lach en zeg: ‘Goed nieuws! Ze maken van die ene grote prik vijf grote kleine prikjes zodat je er veel minder van voelt.’ Ik zag de opluchting op z’n gezicht. Hij stopte met huilen en ontspande meteen. Na het eerste prikje zei hij: ‘Het klopt! De kleine prikjes doen veel minder pijn!’

5. Doei!

‘Het aloude,’ oké, zie je later!’ als ze weigeren hun schoenen aan te trekken werkt geweldig. Mijn tweejarige die zich verstopt had achter de stoel komt dan meteen tevoorschijn. De 7-jarige durft langer te wachten, tot ik richting de auto liep.’

6. ‘Truck’

‘Mijn moeder had thuis gevloekt. Toen ik 4 was en ze me meenam naar de supermarkt zei ik heel hard ‘fuck’. Heel snel vroeg ze of ik ‘truck’ zei, dat dat een verkeerd woord was en ik nooit meer ‘truck’ moest zeggen. Omdat ik dacht dat een slecht woord, zei ik altijd ‘truck’ als ik ondeugend was.’

7. Snelle schoonmaak

‘Mijn kind weigerde zijn speelgoed op te ruimen. Hij vindt het alleen wel leuk om dingen binnen een bepaalde tijd te doen en is ook heel competitief. Ik instrueerde hem al het rode speelgoed zo snel mogelijk op te ruimen. En daarna de groene, en dan de blauwe.

8. Groente, please

‘Mijn moeder had een vriendin die groente alleen op haar eigen bord en niet op dat van de kinderen legde. Als de kinderen er naar vroegen, twijfelde of ze moest delen en zei ze: ‘dat is eten voor volwassenen, maar je mag wel een beetje’. Haar kinderen zijn nu dol op groente.’

9. Voor de gek

‘Mijn moeder kreeg het voor elkaar dat ik m’n Frans leerde door te zeggen dat mijn broertje er beter in was dan ik.’

8 boeken over opvoeding en ouderschap die iedere ouder wel kan gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.