Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Doe de online hoortest met je kind

“He, wat zeg je?” Stelt jouw kind vaak deze vraag als je wat zegt? Gevalletje Oost-Indisch doof of toch wat anders? Doe in vijf minuten met hem of haar de online kinderhoortest en je weet hoe goed jouw kind hoort. 

Steeds meer kinderen en jongeren worden blootgesteld aan harde muziek. Denk aan een muziekje luisteren op de iPhone, gamen op de Playstation of X-Box of je tiener die naar een feestje gaat. Harde geluiden, zoals muziek, kunnen leiden tot tijdelijke en blijvende gehoorschade, zoals gehoorverlies en/of blijvend oorsuizen.

Online hoortest

De Nationale Hoorstichting heeft daarom in samenwerking met het AMC en LUMC een online hoortest ontwikkeld waarmee basisschoolkinderen laagdrempelig hun gehoor kunnen meten, de Kinderhoortest. De Kinderhoortest is een spraak‐in‐ruis test, waarbij gekeken wordt naar hoe goed je kind woorden verstaat en in hoeverre hij of zij tonen van elkaar onderscheidt. Aan de hand van deze test kun je thuis, of op school, eenvoudig inschatten hoe het is gesteld met het gehoor van je kind. Ook kun je op tijd gehoorverlies signaleren en voorkomen dat de schade erger wordt. 

Hoe werkt het?

Tijdens de Kinderhoortest wordt je kind getest door middel van acht verschillende woorden. Je kind ziet deze woorden op een scherm in een vierkant schema met de plaatjes van de acht woorden. Je kind krijgt twintig keer de namen van de plaatjes te horen en moet per keer het plaatje van het gehoorde woord aan klikken. Bij een goed antwoord wordt de test moeilijker en bij een fout antwoord makkelijker. De test geeft direct de uitslag. Is deze niet goed? Dan wordt geadviseerd om het gehoor uitgebreid te laten testen bij de dokter of audicien. Daarnaast krijg je ook tips hoe je het gehoor van je kind gezond houdt. 

Doe de online kinderhoortest

De Kinderhoortest is makkelijk te doen en kost maar 5 minuten van jullie tijd. Laat je kind 'm hier doen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.