Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

7x dingen die je kan doen voor een supersterke band met je kind

Al in de baarmoeder is de band tussen moeder en kind oersterk. En ook na de geboorte blijft dit vaak zo. Om die band voor altijd zo sterk te houden, en zelfs te versterken, kan je een aantal dingen doen in je manier van omgang met je kind.

Door jullie band zo sterk te houden zorg je er namelijk voor dat je kind weet dat hij altijd bij je terecht kan. Wat er ook gebeurt.

Een supersterke band met je kind? Dit zijn de tips

  1. Vraag je kind om hulp met dagelijkse dingen zoals de tafel afruimen, speelgoed opruimen, maar ook iets aangeven of iets voor je pakken. Zo leert je mini dat hulp bieden iets goeds en verantwoordelijks is.
  2. Laat je verwachtingen varen. Soms verwachten we misschien wel te veel van onze kids. Door geen verwachtingen te hebben, kan je ook niet worden teleurgesteld, maar juist wél worden verrast en dat kan mooie momenten samen opleveren.
  3. Leer je kinderen het volgende: geven = nemen. Helpen ze je met iets, geef ze dan een dikke knuffel of een compliment. Op die manier leren ze in de praktijk dat iemand blij kan worden van hun daden.
  4. Accepteer de emoties van je kind, ongeacht wat die emotie ook is. Zelfs een driftbui dus, want vaak zit daar veel meer achter dan alleen maar iets wat niet mag. Je kindje leert zo dat hij mag voelen wat hij voelt en dat jij er altijd voor hem bent.
  5. Daarbij hoort ook: oordeel niet over je kind. Haal hem nooit naar beneden door hem vervelend of zelfs dom te noemen, zelfs niet als je echt gefrustreerd of boos bent. Haal diep adem en slik negatieve uitspraken in, kom even tot rust en praat daarna op een normale toon met je kind over wat anders kan een volgende keer.
  6. Communiceer met je kinderen en laat ze weten hoe jij je voelt, maar benoem ook hun emoties. Op deze manier weten ze zichzelf goed uit te drukken als ze ouder worden en voelen ze aan dat ze altijd bij je kunnen komen als er wat is.
  7. Laat je kinderen nooit alleen, emotioneel gezien. Zorg dat je er altijd voor ze bent, wat er ook gebeurt of gebeurd is. Alleen jouw liefde houdt jullie band zo sterk.

Puber in huis? 5 tips om de band tussen jou en je kind te versterken tijdens de puberteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.