Lise Steegmans
Lise Steegmans Puber 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Handig! Een truc om te praten met je puber als ‘ie niet wil praten

Praten met je puber die niet wilt praten met jou. Ga er maar aan staan. Niets zo frustrerend als toenadering zoeken en alleen maar rollende ogen of een diepe zucht terug krijgen. Maar met gierende hormonen en fysieke veranderingen kan het zijn alsof je tegen een muur praat. Is de wanhoop in aantocht? Probeer dan deze truc eens om te praten met je puber.

Alsof je tegen een muur praat is één ding, maar vaak heeft die muur ook nog een smartphone in zijn handen en lijkt contact maken onmogelijk.

Praten met je puber

Kijk, jij als puberouder hoeft natuurlijk niet álles te weten wat er in het hoofd van je tiener omgaat. Maar een glimp van de wilde hersenspinselen zou wel fijn zijn. Maar misschien is het tijd om die verwoede pogingen tijdens het avondeten over bo(o)rd te gooien. Wat wel kan helpen? In de auto praten met je kind. Dat heeft zo z’n voordelen.

  1. In de auto zit je naast elkaar en niet tegenover elkaar. Dat kan fijn zijn, want zo kijk je elkaar niet in de ogen. Dat maakt het voor je kind makkelijker om zich kwetsbaar op te stellen.
  2. Je kunt als afleiding muziek spelen.
  3. Jullie kunnen allebei geen kant op
  4. En jullie hebben dus ook een afleiding van anderen.

Muziek keuze

En over die muziek, laat je kind gerust de radiozender of nummers bepalen. Ook dat heeft namelijk zo z’n voordelen. Zo stel je je puber op zijn gemak en laat je de keuze aan hem – wat weer zorgt voor minder verzet en tegengas. Bovendien geef je hiermee aan dat zijn keuze, zijn mening, zijn muzieksmaak ertoe doet. En muziek geeft een mooie toegang tot het voeren van een gesprek. In plaats van hoe was je dag? of hoe gaat het met je? kun je vragen hoe heb je deze artiest ontdekt? en welke muziek vind je nog meer leuk? Wees specifiek, zeggen ze wel eens als tip om te praten met pubers.

Overigens geldt hetzelfde voor de routekeuze. Je kunt lukraak gaan rondrijden, of je puber vragen waar hij heen wilt. Al is de kans dan groot dat je door de McDrive rijdt…

Dit is de reden dat pubers steeds later gaan slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PureWow

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.