Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Doubleren in groep 2

antwoord

Wanneer is een kind klaar voor groep 3? Dat is voor leerkrachten van de kleutergroepen elk jaar weer een heel belangrijke afweging, die bij elk kind heel individueel bepaald wordt. 

Helaas komt het elk jaar weer voor dat kinderen die cognitief wel aan groep 3 toe zijn maar sociaal-emotioneel nog niet, toch worden doorgeschoven naar groep 3. De druk van de inspectie die eist dat er een hoog percentage van de leerlingen niet doubleert tijdens de basisschooltijd, speelt hierbij een grote rol. 

Ook ouders begrijpen soms niet dat hun kind dat al wat kan lezen niet vanzelfsprekend klaar is voor groep 3. Toch is een extra jaar kleuteren vaak heel waardevol! Wanneer kinderen sociaal-emotioneel nog in de kleuterfase zitten, moet je ze niet dwingen tot stilzitten. Door een kind een extra jaar in de kleuterklas te gunnen, geef je ze juist een voorsprong. 

In de kleuterklas leren kinderen namelijk ontzettend veel:

  • De motorische ontwikkeling
    Wanneer kinderen motorisch gezien nog in de kleuterfase zitten, moet je ze ook niet dwingen tot stilzitten. Je moet juist tegemoet komen aan de ontwikkelingsbehoefte van een kind. Een extra kleuterjaar doet daarbij heel veel goed. Er wordt hier nog tegemoet gekomen aan de behoefte van jonge kinderen om veel te bewegen. Iets wat in groep 3 veel moeilijker te realiseren is. In groep 3 moeten kinderen bovendien direct veel schrijven. Met een slechte fijne motoriek is dit een hele opgave!
  • Woordenschat
    Door thematisch te werken komen er allerlei onderwerpen aan bod. Er wordt veel voorgelezen, liedjes gezongen en over allerlei onderwerpen in de kring gesproken. Zo vergroten kleuters hun woordenschat enorm. Een grote woordenschat is een voorwaarde voor een goede lees- en taalontwikkeling.
  • Sociaal-emotioneel
    Door spelenderwijs te leren komen kinderen veel vaker in sociale situaties die kleine conflicten kunnen geven. Het delen van materialen, het kunnen wachten op aandacht van de juf of het wachten op je beurt, begrip kunnen opbrengen voor de jongste kleuter die nog niet alles weet en kan, het zelf oplossen van probleempjes. 

Het is eigenlijk veel te veel om op te noemen. Een extra kleuterjaar doet vaker goed dan kwaad.
Ik begrijp dat je je zorgen maakt over verveling die kan toeslaan. Dit is ook zeker iets om in de gaten te houden en met de leerkracht te bespreken! In de kleuterklas zijn de mogelijkheden om een kind uit te dagen volop aanwezig. Je zoon zal zeker niet de enige zijn die al kan lezen in zijn groep, en waarschijnlijk zijn er materialen aanwezig om ook deze kinderen te blijven boeien. Een kleuterjuf kan als geen ander differentiëren! 

Maak eens een nieuwe afspraak met de leerkracht om te bespreken wat er mogelijk is. Kijk eventueel ook hoe je zelf hieraan kunt meewerken. Bekijk bijvoorbeeld welke onderwerpen je kind interesseren en haal in de bieb boekjes voor hem. Er zijn veel informatieve boekjes te krijgen voor jonge kinderen. Het is dan heel leuk voor je zoon dat hij al kan lezen wat er bij de plaatjes staat en bovendien heel leerzaam! Misschien mag hij van de juf af en toe eens voorlezen aan de groep. Wat zal hij dan trots zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.