Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Moe en toch druk

antwoord

Druk gedrag kan heel goed een uiting zijn van moeheid. Sterker nog, soms worden kinderen zo druk van moeheid dat ze zelfs de slaap niet meer kunnen vatten. Goed dat je opmerkt dat deze link er is en ja, bij grote stappen – veranderingen, spanningen of opkomende ziekte – kun je extra merken dat het drukke gedrag een uiting is. Helemaal voorkomen kun je het waarschijnlijk niet, maar je kunt wel proberen te voorkomen dat het drukke gedrag aan de top komt.

Wat kun je doen en waar kun je opletten?

  • Zorg voor een duidelijke steeds terugkerende structuur en routine, zeker op de middagen of vroeg in de avond. Kinderen die moe zijn en druk gedrag vertonen, hebben er baat bij te weten waar ze aan toe zijn en komen meer tot rust als alles volgens een vast stramien verloopt. Dat maakt het voor iedereen makkelijker. Vaste activiteiten, vast tv-moment, vaste eet- en bedtijden en een vast avondritueel.
  • Denk eens na over rustige activiteiten voor in de middag. Deze kun je standaard inplannen of gaan doen als je merkt dat haar drukke gedrag oploopt. Waar wordt ze rustig van? Wat werkt bij haar? Denk aan: samen een boekje lezen op de bank, samen tekenen, puzzelen, met de poppen spelen, een stukje wandelen of fietsen buiten, aan het eind van de dag een vast tv-moment inplannen et cetera. 
  • Als je een kind hebt wat na school (tijdelijk) erg moe en dus drukker is, dan is het handig om ervoor te zorgen dat je niet te veel plannen maakt voor de middagen. Hoe meer je die volstopt met activiteiten hoe meer druk gedrag je kunt verwachten en hoe pittiger het voor haar en voor jou wordt.
  • Kijk welke vriendjes en vriendinnetjes wel en juist niet helpen om de middag leuk door te komen. Met sommigen gaat het juist prima, terwijl anderen juist zijn geen goede match zijn als je kind moe is – tenzij jij je erop instelt dat je er fulltime bij bent. 
  • Wat ook kan helpen: zorg ervoor dat je voor jezelf niet te veel plant in de middagen dat ze zo moe is. Hoe meer jij je hoofd en handen vrij hebt om je op haar te richten, hoe beter het waarschijnlijk zal gaan. Kijk wanneer het lukt om dit zo te plannen.
  • Bij sommige kinderen helpt het heel goed even de ‘drukke vijf minuten’ in te plannen op de momenten dat het drukke gedrag steeds verder oploopt. Kookwekker erbij en vijf minuten met z’n allen gek, druk en leuk doen. Muziek aan, rondrennen, buiten tikkertje, kunsten doen in de kamer, springen op de bank, enzovoort. Door het met een kookwekker duidelijk te kaderen en daarna samen weer iets rustigs te doen, geef je even een ontlaadmoment – ook voor jezelf – en lukt het kinderen vaak beter om daarna weer rustiger te gaan spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.