Julia van Buuren
Julia van Buuren Seksuele voorlichting 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Durf te vragen: hoe maak ik naaktfoto’s bespreekbaar?

In de rubriek ‘Durf te vragen’ bespreken we elke week een opvoedvraag van een ouder die hij of zij zelf niet durft te stellen.

Deze week: “Ik kreeg van andere ouders te horen dat er op de school van mijn dochter (14 jaar) naaktfoto’s rondgaan van één van haar vriendinnen. Ik vind dit erg heftig en weet niet goed hoe ik hier met mijn dochter over moet praten.”

Meiden zijn loyaal

Leonie Schmale geeft voorlichting aan middelbare scholieren op het gebied van seksuele veiligheid en social media. Elk jaar bezoekt zij een week lang een middelbare school waar ze verschillende tweede- en derdeklassers spreekt.

Leonie heeft vaker meegemaakt dat er naaktfoto’s van tienermeisjes de school rondgingen. “In gesprekken ben ik erachter gekomen dat meiden erg loyaal zijn. Als een vriendin bijvoorbeeld wordt misbruikt en ze dit aan een vriendin vertelt maar benoemt dat zij dit niet verder mag vertellen, dan doet ze dit vaak ook niet”, benoemt Schmale. Het kan daardoor lastig zijn om te weten wat er allemaal speelt.

Het gesprek aangaan

Schmale biedt een veilige omgeving waarin jongeren alles rondom seksualiteit en social media kunnen en mogen bespreken. Dit is makkelijker omdat zij geen docent is. “We houden verschillende discussies en bespreken de normen en waarden van iedereen”, vertelt Schmale. Ze merkt uit de gesprekken dat social media vaak een grote rol speelt bij seksualiteit.

Als ouder is het, volgens Schmale, belangrijk om het taboe eraf te halen. “Bespreek met je kind hoe het op school was. Daarbij is het beter om expliciete vragen te stellen, zoals: wat heb je in de pauze gedaan? In plaats van: hoe was het op school? Op die manier krijg je veel meer te horen wat er speelt”, benoemt Schmale.

Taboe rondom naaktfoto’s doorbreken

Wanneer je over een bepaalt incident hebt gehoord, zoals naaktfoto’s die worden verspreid, is het goed om het gesprek te blijven openen. “Je kunt er op een nette manier naar vragen en informeren of je dochter oké is. De veiligheid van je kind is namelijk altijd een prioriteit”, vindt Schmale.

Het is wel belangrijk om het gesprek rustig te starten en niet te zeggen dat je kind iets fout doet of heeft gedaan want dan sluit je een deur. “Jonge meiden categoriseren nare gevoelens weg, hierdoor moet er een coping mechanisme voor deze nare gevoelens worden bedacht. Wanneer ze merken dat er niet wordt geluisterd kunnen ze stiller worden of gaan liegen”, legt Schmale uit. Het is volgens haar niet erg om te schrikken maar wel belangrijk om niet volledig in de emotie te schieten. “Benoem bijvoorbeeld dat je ook maar een mens bent en ervan schrikt”, vertelt Schmale.

Seksuele voorlichting is een belangrijke taak voor ouders

Schmale vindt seksuele voorlichting ook een belangrijke taak voor ouders. “Los van het biologische aspect is het voor meiden belangrijk om te leren over hun eigen grenzen, normen en waarden. Het is van belang dat ze zich veilig voelen en durven te communiceren”, vertel Schmale. Ook het leren kennen van je eigen lichaam, zelfbeminning en porno kijken is belangrijk om te kunnen bespreken.

Wanneer dit als normaal wordt gezien in plaats van iets geks of vies, zal de drempel om over seksueel gerelateerde onderwerpen te praten ook minder worden.

Waarom je al op deze leeftijd met je kind kan gaan praten over liefde en seks

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.