Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dwars gedrag na school

antwoord

Je ziet vaker bij kinderen die het op school op zich goed doen, dat er thuis na afloop van school een heleboel emoties uitkomen. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in boos, verdrietig, druk of dwars gedrag. Zeker als je merkt dat het alleen of vooral op de schooldagen is, dan is de kans groot dat een kind op school een beetje op zijn tenen moet lopen om mee te komen. 

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld:

  • wennen aan of nog zijn draai moeten vinden in een nieuwe situatie: de overgang naar de basisschool of een nieuwe juf of klas
  • cognitief alle zeilen moeten bijzetten om de stof op te nemen
  • sociaal op zijn tenen lopen om mee te komen
  • moeite hebben met een bepaalde juf of meester
  • gepest worden
  • enzovoort

Het kan dan zijn dat een kind op school wel kan meekomen, maar dat dat veel energie en moeite kost. Tegen de tijd dat hij naar huis gaat, is zijn hoofd dan zo vol dat het als het ware op is. Dat komt er dan thuis uit. Daarbij speelt mee dat thuis de veilige haven van een kind is, waar hij zichzelf kan zijn en zijn emoties de vrije loop kan laten. Je vader, moeder en broertjes of zusjes blijven altijd, dus daar kun je je gerust op afreageren. Dat is zeg maar veiliger dan op school, waar je juist in de smaak wil vallen of goed wil meedoen. 

Wat kun je doen:

  • Houd goed contact met de leerkracht en probeer zicht te krijgen op de reden van het op zijn tenen lopen of niet lekker draaien op school. In jullie geval is dat wellicht het sociale aspect waar hij heel erg zijn best voor doet maar waar hij nog niet zo makkelijk in meedraait. Juf kan hier op school aandacht aan besteden.
  • Het helpt vaak als je met je kind een soort overgangsritueeltje na school afspreekt. Wat helpt je kind om even stoom af te blazen en zijn hoofd leeg te krijgen? Wat voorkomt dat hij het op jullie afreageert door boos te worden of dwars te zijn?
  • Bedenk bijvoorbeeld wat fysieke dingen: fietsen, rennen, trampoline springen in combinatie met rustige activiteiten als even muziek luisteren, op de game boy of lekker een boekje lezen met jou. Kijk met hem samen wat helpt en wat hij fijn vindt om te doen. Houd er dan een tijdje elke middag aan vast en kijk of het helpt.
  • Vertel hem dat dat kan helpen om school los te laten en thuis ook weer gezellig te starten. Maak daar goede afspraken over en leg hem ook uit hoe het kan komen dat hij thuis even zo dwars is. Laat merken dat het niet erg is dat hij even moet omschakelen of vol zit, maar dat er wel grenzen aan zitten in wat daarin kan.
  • Los hiervan is het goed om in de gaten te houden of hij hulp nodig heeft op het sociale vlak. Ik kan dat zo niet inschatten natuurlijk, maar kan wel zeggen dat het soms gewoon wat tijd nodig heeft voor een kind. Leg er niet te veel druk op en begin met afspreken met kinderen die wel willen en die voor hem veilig zijn. Zo doet hij positieve ervaringen op. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.