Dwars gedrag

antwoord

Jouw conclusie dat het een etnisch probleem is, vind ik wel een beetje zwart-wit. Dat zal lang niet in alle gezinnen zo zijn, al is het wellicht iets wat je relatief vaker ziet in deze gezinnen. Bedoel je dat jij dit geobserveerd hebt en is dit jouw analyse hoe het in dit gezin toegaat? Wanneer het zo is dat de jongen als een prinsje zijn zin krijgt en mag zeggen wat en hoe hij het wil, zal de ouder een andere houding moeten aannemen, anders verandert het niet! 
Dat is ook goed te begrijpen. Stel je voor dat je thuis elke keer bepaalt hoe het allemaal gaat, dat je snel je zin krijgt en weinig weerwoord. Als je boos bent en een scène schopt, krijg je helemaal snel je zin. Tja, dan ga je natuurlijk op de grond liggen en uit je dak op het moment dat er iets niet lukt. Grote kans dat het dan alsnog gebeurt, dat ben je tenslotte gewend van huis uit. Dat kun je een kind niet kwalijk nemen. Dat is iets wat hij gewend is en ook zal inzetten op momenten dat hij niet bij zijn toegevende moeder is of zij even tegenstribbelt. 

Hoe kun je de moeder begeleiden?

  • Leg haar het mechanisme uit: als ze hem keer op keer (uiteindelijk) zijn zin geeft, zal hij tot in het oneindige een scène schoppen wanneer ze dat ineens niet dreigt te doen. 
  • Om het mechanisme te doorbreken moet ze een heel duidelijke andere aanpak hanteren. Begeleid haar daar goed in, want iets wat niet bij je past, is niet makkelijk te doen. Bovendien zal haar zoontje zich natuurlijk niet zomaar gewonnen geven
  • Het is van belang dat je niet te snel oordeelt, maar interesse toont en vraagt naar de ideeën achter haar huidige aanpak. Vraag wat maakt dat het zo gaat. Sta stil bij haar motivatie: wil ze dat het verandert? Is ze bereid om daar voor te werken? Bespreek dan ook de voordelen als het haar lukt. 

Hoe begeleid je het kind?

  • Hij zal waarschijnlijk ook in andere settings – zonder zijn moeder – in meer of mindere mate dit gedrag laten zien.
  • De kunst is om begrip te tonen voor zijn situatie (natuurlijk is het moeilijk als je gewend bent je zin te krijgen en iemand geeft daar ineens niet aan toe als jij iets graag wil) en verder heel duidelijke afspraken te maken voor de situatie waar jij het kind in hebt. ‘Thuis gaat het op jullie manier, hier werkt het zo’. 
  • Wees vervolgens heel duidelijk en herhaal de afspraken vaak 
  • Doe wat je zegt en hou vol. Dan kan hij best leren zich bij jou anders te gedragen dan thuis. Maar voor hem is het natuurlijk wel zo fijn als hij overal duidelijke grenzen meekrijgt, daar wordt hij namelijk een leukere en blijere jongen van. Hopelijk kun je dat aan de moeder duidelijk maken.
Reageer op artikel:
Dwars gedrag
Sluiten