Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 22 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Een dyslexieverklaring voor je kind: wat is het en hoe kom je eraan?

Mocht je kind dyslexie hebben, dan heb je als ouder vast weleens gedacht aan een dyslexieverklaring. Dat is een verklaring waarin staat dat dyslexie is vastgesteld bij je zoon of dochter. Het geeft je kind recht op extra tijd voor een toets of compensatie voor eventuele studievertraging.

We vertellen in dit artikel wat de verklaring inhoudt en hoe je kind er aan eentje kan komen.

Dyslexie

Dyslexie is een van de meest voorkomende leerstoornissen die er is. Dyslexie is een leerstoornis op taal gebaseerd, al wordt het ook vaak met een leesbeperking in verband gebracht. Kinderen met dyslexie hebben moeite met foutloos en snel leren lezen en spellen. Schoolprestaties kunnen achterblijven, maar het is belangrijk om te vernoemen dat dyslexie niets te maken heeft met intelligentie. Ook kinderen met normale of hoge intelligentie kunnen last hebben van dyslexie.

Dyslexieverklaring

Een verklaring die aangeeft dat je zoon of dochter gediagnosticeerd is met dyslexie, wordt een dyslexieverklaring genoemd. Stichting Dyslexie Nederland omschrijft het als volgt: ‘Een dyslexieverklaring is een verkorte weergave van het verslag van het psychodiagnostisch onderzoek waaruit blijkt dat bij een leerling/student dyslexie is vastgesteld.’

En zo’n verklaring kan handig zijn voor de omgeving van je kind als leerling zijnde. Het toont aan welke belemmeringen de leerling kan ondervinden bij het volgen van onderwijs. Ook geeft een dyslexieverklaring aan welke behandeling, begeleiding en/of compensaties noodzakelijk of gewenst zijn.

Aanvragen

Mocht je een dyslexieverklaring voor je kind willen aanvragen, dan kan dat bij verschillende instanties als RID of Paidos. Het is vooraf goed om te weten dat een verklaring alleen kan afgegeven worden door een specialist die gekwalificeerd is voor het uitvoeren van psychodiagnostisch onderzoek en kennis heeft van leerstoornissen.

Een kind heeft recht op een dyslexieverklaring als kan worden aangetoond dat hij of zij een achterstand heeft in de lees- en/of spellingvaardigheid in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Mocht dit eenmaal zijn aangetoond, dan is de verklaring voor onbepaalde tijd geldig.

En die verklaring is dan dus handig voor de periode dat je zoon of dochter op school zit. Het geeft je kind meer mogelijkheden en begeleiding in zijn of haar leerontwikkeling dan kinderen zonder dyslexie.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Stichting Dyslexie Nederland

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.