Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 22 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Auch, groeipijn! Dit kun jij doen om de pijn een beetje te verzachten

Ongeveer dertig procent van de kinderen in Nederland heeft last van groeipijn, maar tot nu toe is de oorzaak ervan nog niet bekend. Maar of het nou met de groei te maken heeft, of slechts tussen de oren zit, het is knap lastig voor je kind.

Herinner je het nog van jezelf van vroeger? Of heb je inmiddels zelf nachtelijks je kind huilend aan je bed dat de beentjes zo veel pijn doen?

Groeipijn

Groeipijn is een erg vervelend verschijnsel, waarbij kinderen klagen over pijn in beide benen. Vaak rond de knieën en scheenbenen. Maar de meningen verschillen erg over wat het nou veroorzaakt. Er is geen medische oorzaak voor te vinden, waardoor velen het afschrijven als iet dat tussen de oren zit.

De pijn verzachten

Maar toch staat je kind huilend aan je bed. Dus is de vraag; wat kun je daar het best aan doen? Een eerste tip zou zijn het kind niet zomaar weg te sturen en het af te doen als aanstelleritis. De verhalen over groeipijn zijn er niet voor niks. Een beetje begrip en liefde zal je kind een stuk meer helpen. Daarnaast hebben we hier drie tips op een rijtje gezet, waarmee je je kind ook fysiek kunt helpen.

Zo help je je kind

1. Massage

Pak een fijne olie of body lotion waarmee je de beentjes zachtjes om de beurt masseert.

2. Bad met Magnesiumsulfaat

Magnesiumsulfaat wordt vaak gebruikt om de darmen te spoelen, maar als je het in bad doet kan het een pijnverlichtend effect hebben. Het wordt namelijk ook gebruikt voor het bekende Floating.

3. Warmtecompressen

Een warmtecompres, kruik of hittepit doet vaak wonderen bij spier- en gewrichtspijnen en kan ook bij de groeipijn wat verlichting brengen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.