Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Ziektes 4 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Als je kind buikpijn heeft… Wat is er aan de hand?

Ieder kind heeft weleens last van buikpijn en vindt het soms lastig onder worden te brengen wat hij nou voelt. Als ouder heb je dan veel vragen: wat is de oorzaak? Wat kan ik er tegen doen? Is het ernstig?

We vertellen je alles wat je erover wil weten.

Buikpijn kind

Ongeveer een op de tien kinderen heeft regelmatig last van buikpijn. Als je kind buikpijn heeft is dat ontzettend vervelend voor hem of haar. Het is daarom goed om te achterhalen wat de pijn veroorzaakt. Buikpijn kan namelijk door verschillende dingen ontstaan en dus vertellen we de meestvoorkomende oorzaken. Ook leggen we uit hoe je ze kunt herkennen.

Verstopping

Als je kind land heeft van obstipatie, dan kan hij of zij overal in de buik pijn hebben. Vaak heeft uw kind moeite en pijn met poepen. Veel kinderen die last hebben van verstopping gaan vaak maar een of twee keer per week naar de wc om te poepen. Lees dit artikel als je wil weten wat je als ouder kunt doen.

Spanning

In veel gevallen wordt buikpijn ook veroorzaakt doordat je kind niet lekker in z’n vel zit. Kinderen krijgen dan letterlijk buikpijn van de spanning of angst. Dit kan al gebeuren als ze een keer ruzie hebben gehad op school of een slecht cijfer hebben gehaald. Buikpijn door spanning zit vaak bij de navel. Als ouder is het raadzaam om met je kind in gesprek te gaan.

Buikgriep

Mocht je vermoeden dat je kind buikgriep heeft, dan kun je dat herkennen aan meer symptomen dan alleen pijn in de buik. Bij buikgriep hebben kinderen ook vaak diarree, zijn ze misselijk en moeten ze overgeven. Vaak is buikgriep binnen week weer over.

Blaasontsteking

Als je kind pijn heeft bij het plassen en vaak naar het toilet moet, dan kan het zijn dat hij of zij een blaasontsteking heeft. Vaak gaat een blaasontsteking gepaard met pijn in de onderbuik. Meisjes hebben hier vaker last van dan jongens.

Menstruatie

Het kan natuurlijk ook zijn dat je dochter last van haar buik heeft door de menstruatie. De meeste meiden worden tussen hun elfde en veertiende ongesteld. Benieuwd hoe je menstruatie bespreekt met je dochter? Lees het hier.

Maagklachten

Maagklachten worden veroorzaakt door een bepaald eetgedrag. Het kan natuurlijk zijn dat je kind iets verkeerds heeft gegeven, maar het kan ook zijn dat hij of zij te snel, te veel of te vet heeft gegeten. Frisdrank, koffie en chocolade zijn producten die maagklachten kunnen veroorzaken.

Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking komt vaak voor bij tieners, waarbij de buikpijn rechts onderin de buik zit. Vaak wordt de pijn in een paar dagen heel hevig en voelt je kind zich ook misselijk en heeft het koorts. Mocht je vermoeden dat je kind blindedarmontsteking heeft, raadpleeg dan de huisarts.

Voorkomen

In sommige gevallen is er helaas niks te doen aan buikpijn en kun je het niet voorkomen. Toch zijn er een aantal tips die de kans op buikpijn bij je kind verkleinen.

  • Zorg ervoor dat je kind gevarieerd eet
  • Leer je kind rustig eten en drinken
  • Zorg voor voldoende vezels in eten om obstipatie te voorkomen
  • Praat met je kind over onvermijdelijke stressfactoren

Verzachten

Als ouder is vervelend om te zien als je kind zich niet lekker voelt. Je voelt je vaak machteloos en wil graag de pijn wegnemen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om buikpijn te verzachten.

  • Leg een kruik op de buik van je kind
  • Mocht de buikpijn een psychische oorzaak hebben, praat dan met je kind
  • Geef eventueel (en volgens de bijsluiter) een paracetamol

Huisarts raadplegen

In de meeste gevallen is buikpijn niet ernstig. Toch is het verstandig in onderstaande gevallen contact op te nemen met de huisarts.

  • Als je denkt dat je kind een blaasontsteking heeft;
  • Als je denkt dat je kind een blindedarmontsteking heeft;
  • Als er bloed in de ontlasting zit;
  • Als je kind helemaal niks kan binnenhouden;
  • Als de buikpijn alsmaar erger wordt;
  • Als je kind suf is.

Heb jij vragen over gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen en hun kinderen. Heeft je kind last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.