Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 8 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Beter voorkomen dan genezen: zo verlaag je het risico op soa’s bij je tiener

Tieners die seksueel actief zijn, kunnen ook te maken krijgen met seksueel overdraagbare aandoeningen. Als ouder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van dit onderwerp. Check hieronder wat waardevolle informatie.

Als ouder kun je vaak niet voorkomen dat je kind seksueel actief is. Wat je wel kunt voorkomen, is dat je kind hier slecht mee omgaat.

Meestvoorkomende soa’s bij tieners

Chlamydia

Deze bacteriële infectie is een van de meest voorkomende soa’s bij tieners. Het kan vaak asymptomatisch zijn, waardoor het moeilijk te ontdekken is.

Gonorroe

Een andere veelvoorkomende soa is gonorroe. Deze soa kan leiden tot symptomen zoals pijn bij het plassen en ongewone afscheiding.

HPV (Humaan Papillomavirus)

HPV is een virus dat de huid en slijmvliezen aantast en kan leiden tot genitale wratten en verschillende vormen van kanker. Je kunt door seksueel contact hiermee besmet raken.

Herpes

Herpesinfecties, veroorzaakt door het herpes simplex-virus, zijn zeer besmettelijk. Je kunt het het oplopen via oraal, genitaal of ander direct huidcontact.

Wat kun je als ouders doen?

Als ouders kun je een aantal dingen doen om soa’s bij je tiener te voorkomen. Dingen zoals:

1. Open communicatie

Creëer een open sfeer waarin tieners zich comfortabel voelen om vragen te stellen en zorgen te delen over seksualiteit en gezondheid.

2. Geef voorlichting

Zorg ervoor dat tieners goed geïnformeerd zijn over seksuele gezondheid, inclusief informatie over soa’s, veilig vrijen, en het belang van controles.

3. Vermijden van risico’s

Moedig altijd het gebruik van condooms aan als middel tegen soa’s. Daarnaast is het ook belangrijk om je kind te leren over eventuele risico’s waar je kind mee te maken kan krijgen.

Wat kun je doen als jouw kind denkt dat het een soa heeft?

1. Steun je kind

Toon begrip en blijf rustig. Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt om openlijk over hun zorgen te praten.

2. Eerlijkheid

Stimuleer je kind om hun symptomen, zorgen en seksuele activiteiten eerlijk met je te bespreken. Een open communicatie is belangrijk voor het begrijpen van de situatie.

3. Bezoek aan huisarts of GGD

Moedig je kind aan om medische hulp te zoeken of doe het samen. Dit kan bij de huisarts of bij de GGD. Zorg er ook voor dat je kind een soa-test laat afnemen. Mocht de test positief zijn, dan kan er gestart worden met de juiste behandeling.

De 15-jarige dochter van Daphne liep een soa op: ‘Ze plaste alleen nog maar bloed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.