Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

5 x zo zorg je ervoor dat je kind zijn medicijnen inneemt

Het kan behoorlijk frustrerend zijn om je kind met man en macht te moeten ‘dwingen’ om medicijnen in te nemen. Vaak willen kinderen de medicijnen niet nemen omdat ze het eng vinden. Toch kun je als ouder wel een aantal trucjes toepassen.

Probeer dus vooral eens een van onderstaande tips om je kind z’n medicijnen in te laten nemen.

Medicijnen innemen kind

1. Breng het op een andere manier onder de aandacht

Het oog wil ook wat en dat geldt zeker voor kinderen. Vraag bij de apotheek of ze bijvoorbeeld een spuit hebben liggen, eentje met een tuitje eraan en dus niet een naald. Deze worden ook vaak gebruikt om de wond uit te spoelen wanneer er een (verstands)kies is getrokken. Hiermee kun je bijvoorbeeld een medicijndrank zoals hoestdrank goed toedienen. Dat kan dan in plaats van met een lepeltje, of dat je kind het regelrecht moet drinken uit een glas.

Glijd het tuitje naar binnen in de mond, tegen de wang aan, wat meer richting het einde. Maar niet zo ver dat je kind bijna gaat kokhalzen. Spuit de vloeistof langzaam naar binnen. Op deze manier komt de vloeistof wel in de mond, maar komt het zo min mogelijk terecht bij de smaakpapillen, waardoor je kind weinig van de bittere smaak proeft.

2. Verander de smaak

De smaak van hoestdrank is zelfs voor volwassenen soms moeilijk te verdragen, laat staan voor kinderen. Medicijnen die je bij de drogist kunt krijgen, zijn vaak al verkrijgbaar in verschillende varianten met een speciaal smaakje om de bittere smaak te verdoezelen.

3. Vraag naar een kauwtabletje of ander alternatief

Veel kinderen hebben moeite met het doorslikken van een pilletje of capsule. Het makkelijkst is dan om te kiezen voor een kauwbare variant van het medicijn. Of je kunt het medicijn in kleinere stukjes delen en dan aan je kind geven. Check wel altijd even bij de arts of de apotheker of dit mogelijk is en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Het doorslikken van een capsule gaat makkelijker als de buitenkant van de capsule voor inname wat zachter wordt gemaakt. Je kunt ook bij de apotheek vragen of er eventueel een zetpil of drank beschikbaar is van dit medicijn.

4. Stiekem een beetje omkopen

Geef je kind een beloning wanneer hij wel de medicijnen inneemt. Natuurlijk is dit op de lange termijn niet vol te houden omdat je kind dan alleen maar vaker een beloning verwacht. Maar het kan wel nuttig zijn om een beloning voor de korte termijn te bedenken die ook voor jou werkt. Vertel je kind bijvoorbeeld dat als hij de medicijnen een hele week braaf neemt, hij daarna iets leuks mag doen, zoals een leuk gezinsuitje of een spelletje spelen.

5. Kind medicijnen innemen: geef hem of haar de controle

Geef je kind de controle door – indien dit mogelijk is – je kind het smaakje of de kleur uit te laten kiezen. Of laat je kind bijvoorbeeld een deel van de verpakking van het medicijn versieren met een sticker. Zolang alle belangrijke informatie op het etiket natuurlijk nog wel zichtbaar blijft.

Als het mogelijk is, kun je je kind ook laten kiezen wanneer hij het liefst de medicijnen in wilt nemen. Is dit bijvoorbeeld vlak na het avondeten of even voor bedtijd? Door je kind zeggenschap te geven over dit soort kleine situaties, geef je je zoon of dochter het gevoel dat ze zelf de boel onder controle hebben. Hierdoor komt het ook niet over als iets dat ze opgedrongen wordt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.