Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 6 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind last van wagenziekte? Deze tips helpen om de autorit spuug-vrij te houden

Nu de meesten van ons dichtbij huis blijven en dus geen lange autorit voor de boeg hebben, denken ouders dat ze daarmee ook verlost zijn van de ellendige reisziekte. Maar helaas, ook tijdens korte autoritjes kunnen kinderen last krijgen van wagenziekte.

Zodra je een ‘ik voel me niet zo lekker’ hoort van de achterbank, weet je hoe laat het is. De kans is groot dat je al een paar traumatische autoritjes met onverwachte braakpartijen achter de rug hebt, maar wij zijn hier om je te helpen.

Wagenziekte (en reisziekte in het algemeen)

Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Als je kind ineens erg bleek ziet in de auto, het vliegtuig of op de boot, is de kans groot dat hij of zij last heeft van reisziekte. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken, gapen, duizelig zijn, zweten en hoofdpijn.

Tips bij reisziekte

Een pilletje tegen reisziekte kan helpen, maar met de volgende tips kom je ook een heel eind.

Geef je kind een lichte maaltijd voor de reis

Voor welk voertuig je ook kiest, geef je kind voor de reis een kleine, lichte maaltijd te eten. Ga voor en tijdens de reis verder niet voor drankjes met prik, vermijd vet of zuur eten en laat hem niet te veel snoepen.

Let op de positie en houding van je kind

Laat je kind (in een zitje) in het midden op de achterbank zitten, zodat hij goed door de voorruit kan kijken. Als hij oud genoeg is, kan hij het beste voorin. Als je kind ziet wanneer er een bocht aankomt en welke kant deze opgaat, kan zijn brein hem daar vast op voorbereiden. Ook is het belangrijk dat hij zijn hoofd naar achteren (tegen de bank aan) houdt, in plaats van dat zijn hoofd een soort ‘los’ hangt.

Slapen

Slapen is goed voor vrijwel álles, en je raadt het al: als je slaapt, heb je ook geen last van wagenziekte. Je kind kan uiteraard niet op commando slapen, maar probeer het slapen in ieder geval te bemoedigen.

Vermijd schermen

Het liefst parkeer je je kinderen de hele rit achter een schermpje, maar juist de focus op een beeldscherm verergert reisziekte. Zet een leuk muziekje op of een luisterboek, en leg uit dat het het echt even niet handig is om een film te kijken, te lezen, te schrijven of te gamen.

Medicijnen

Een fijn pilletje tegen reisziekte doet wonderen. Informeer van tevoren even welke pilletjes geschikt zijn voor kinderen.

Meer lezen over wagenziekte en andere vakantiekwaaltjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.