Redactie
Redactie Gezondheid 26 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Zoem, zoemmm: De beste hulpmiddelen tegen muggen-leed

Muggen. Deze kleine beestjes zijn buitengewoon irritant, om over de jeuk nog maar te zwijgen

Wat kan je doen doen om je kinderen en jezelf het muggenleed te besparen?

Middeltjes voor in de slaapkamer

Muggenlamp: Als je met de auto op vakantie gaat, dan moet je wat ruimte over laten voor de muggenlamp. Onmisbaar in een vakantiehuisje, caravan of bungalow! Het blauwe UV-licht is onweerstaanbaar voor muggen en andere insecten. Zodra de beestjes in de buurt van het rooster komen worden ze geëlektrocuteerd.
Prijs: Vanaf 15 euro

Klamboe: In een tent hebben elektrische apparaten weinig zin. Gelukkig is er ook een ouderwetse oplossing om te voorkomen dat muggen bij je in de buurt komen. Een klamboe heeft zulke kleine gaatjes, dat muggen er niet doorheen kunnen komen. Ook in de slaapkamer is deze ouderwetse oplossing erg effectief. Let wel op dat de klamboe groot genoeg is. Hij moet tot op de grond komen. Voor kinderen zijn er erg leuke kindermodelletjes te koop die de kamer opfleuren.
Prijs: Vanaf 20 euro

Middeltjes voor tijdens uitjes

Polsbandje: Er zijn verschillende polsbandjes die tegen muggen werken, zoals het polsbandje van Parakito. Hiermee zijn de kinderen zelfs op het strand beschermd. Het bandje is namelijk waterbestendig en beschermt tot wel vijftien dagen. Daarna kan je ze weer aanvullen met nieuwe tabletten (deze stop je in het bandje). De polsbandjes zijn een natuurlijke oplossing, want de bandjes zijn vrij van chemicaliën. Het bandje is in verschillende kleuren verkrijgbaar en ook met stoere printjes. Leuk voor kinderen dus!

Mosquitno heeft ook polsbandjes die tegen muggen beschermen. Deze verspreiden 72 uur citronellageur. Met deze bandjes kan je ook zwemmen, maar dat verkort wel de werking van het bandje. Het is niet aan te raden om het bandje bij kinderen jonger dan drie jaar om te doen, aangezien die op het bandje kunnen gaan sabbelen.
Prijs: Parakito is te koop vanaf 15 euro, Mosquitno vanaf 8.99 euro.

DEET

Dit goedje blokkeert het reukvermogen van muggen. DEET zit in lotions, sticks, verstuivers en sprays. Ze geven, afhankelijk van de concentratie, vijf tot tien uur beschermingen tegen muggen. Het nadeel van DEET is dat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het kan de slijmvliezen namelijk irriteren. Daarom moet je dit spul niet in een afgesloten ruimte spuiten en je goed aan de gebruiksaanwijzing houden. Jonge kinderen kunnen ook last hebben van het product. Daarom is het niet aan te raden om dit product bij jonge kinderen te gebruiken. Ook kan het kunststof producten beschadigen. Een effectief goedje waar je uiterst voorzichtig mee om moet gaan.
Prijs: Vanaf 5 euro

Citronella

Dit goedje houdt muggen enige tijd op afstand. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat citronella echt werkt. Het voordeel van dit goedje is dat citronella honderd procent natuurlijk is. Daardoor brengt citronella geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Citronella kan je veilig bij je kinderen gebruiken.
Prijs: Vanaf 5 euro

Wat moet je doen als muggen je kind ‘te pakken’ hebben gekregen?

Zorg dat je kind niet krabt aan de bulten. Dan stroomt er namelijk meer bloed naar de bult en gaat het nog meer jeuken. Plak eventueel een grote pleister op de bult zodat ze er niet aan kunnen krabben. Door een ijsklontje op de bult te houden kan je de jeuk tijdelijk verzachten.

Meer lezen over muggen en andere kleine beestjes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.