Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 30 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Hersenvliesontsteking bij kinderen: belangrijke informatie op een rijtje

Wanneer je kind hoge koorts, hoofdpijn en een stijve nek heeft, dan bestaat de kans dat het hersenvliesontsteking heeft. Hersenvliesontsteking komt vooral bij jonge kinderen en tieners voor. In dit artikel vertellen we je over deze ontsteking, de symptomen en wat je moet doen als je denkt dat je kind hersenvliesontsteking heeft.

Wanneer je denkt dat je kind hersenvliesontsteking heeft, dan moet je geen tijd verspillen en direct in actie komen.

Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking, ook wel bekend als meningitis, is een ernstige ontsteking van de membranen die de hersenen en het ruggenmerg bedekken, ook wel bekend als het hersenvlies. Het wordt meestal veroorzaakt door virale of bacteriële infecties. Bacteriële meningitis is vaak ernstiger en kan zelfs levensbedreigend zijn. Virale meningitis is over het algemeen minder erg en gaat vaak vanzelf over. Andere minder vaak voorkomende oorzaken zijn schimmelinfecties, parasitaire infecties of reacties op bepaalde medicijnen.

Symptomen van hersenvliesontsteking bij kinderen

Wanneer je denkt dat je kind hersenvliesontsteking heeft, dan is het handig om onderstaande symptomen eens door te nemen.

Hoge koorts

Eén van de eerste tekenen van hersenvliesontsteking is een plotselinge hoge koorts, die vaak gepaard gaat met koude rillingen.

Hoofdpijn

Kinderen met hersenvliesontsteking kunnen heftige, aanhoudende hoofdpijn krijgen. Deze hoofdpijn gaat niet over met paracetamol.

Stijve nek

Een stijve nek is een veelvoorkomend symptoom bij hersenvliesontsteking. Kinderen kunnen weerstand of pijn ervaren bij het proberen hun kin naar de borst te bewegen. Probeer dit dus altijd.

Rode huiduitslag

Bij sommige vormen van meningitis kunnen kinderen last krijgen van een rode huiduitslag. Druk als test met een glas op de uitslag. Vervaagt de rode uitslag niet? Dan kan dit een teken zijn van hersenvliesontsteking. Neem dan direct contact op met een arts.

Misselijkheid en overgeven

Meningitis kan misselijkheid en overgeven veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat je kind uitgedroogd raakt.

Overgevoeligheid voor licht en geluid

Is jouw kind ziek en is het op dat moment ook overgevoelig voor licht en harde geluiden? Hou het dan goed in de gaten, want ook dit is een symptoom.

Pijn in het lichaam

Kinderen veel pijn krijgen van spieren, gewrichten of ledematen. Bij de normale griep kunnen kinderen dit ook hebben, maar bij hersenvliesontsteking is de pijn heftiger.

Verwardheid en prikkelbaarheid

Hersenvliesontsteking kan ook voor verwardheid zorgen. Daarnaast kunnen kinderen prikkelbaar of zelfs erg slaperig worden.

Wat moet je doen als je denkt dat je kind hersenvliesontsteking heeft?

Als je denkt dat je kind meningitis heeft, dan moet je direct medische hulp inschakelen. De diagnose en behandeling  moeten zo snel mogelijk worden gestart om ernstige complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Bel onmiddellijk je huisarts of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp als je denkt dat je kind hersenvliesontsteking heeft.
  2. Vermijd het geven van pijnstillers of koorts verlagende medicatie voordat je een arts raadpleegt. Dit kan namelijk de symptomen verdoezelen en het moeilijker maken om de juiste diagnose te stellen.
  3. Houd je kind comfortabel en geef het rust terwijl je op medische hulp wacht.

Buikvliesontsteking: wat is het en hoe herken je het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.